Svijet
StoryEditor

Wall Street čeka poslovne rezultate

08. Travanj 2013.

Na Wall Streetu su prošloga tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordno visokih razina, a može li se trend rasta cijena obnoviti, ovisi o predstojećoj sezoni objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je prošloga tjedna 0,1 posto, na 14.565 bodova. S&P 500 skliznuo je, pak, 1 posto, na 1.553 boda, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 3.203 boda, što je njihov najveći tjedni pad u ovoj godini.

Klizanje cijena dionica posljedica je niza slabih makroekonomskih izvješća, a ulagače je najviše razočarao podatak da je u SAD-u u ožujku broj zaposlenih porastao za samo 88.000, najmanje u posljednjih devet mjeseci i znatno manje od očekivanih 200.000.

To pokazuje da je krajem prvog tromjesečja rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporen, što je, smatraju analitičari, posljedica povećanja poreza i smanjenja proračunskih rashoda početkom godine. Ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti početak sezone objave poslovnih izvješća kompanija za prvi kvartal.

Kako gospodarstvo nije baš u sjajnoj formi, ni rezultati kompanija ne mogu biti puno bolji. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju porasle 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još u siječnju očekivali rast od 4,3 posto.

Pokažu li se procjene točne, to bi bio znatno manji rast zarada nego u posljednjem lanjskom kvartalu, kada su ojačale 6,3 posto, više nego što se očekivalo. Uoči početka sezone objave rezultata, znatno je više kompanija koje su smanjile nego onih koje su povećale poslovne procjene.

- Poslovodstva kompanija shvaćaju da, s obzirom na slabost gospodarstva, nema razloga da budu heroji i najave rezultate koje ne mogu ostvariti - kaže Nicholas Colas, strateg u tvrtki ConvergEx Group. Prošle godine u fokusu ulagača više su bili prihodi nego zarade kompanija jer se očekivalo da će se jačanje gospodarstva osjetiti na prodaji kompanija. No, ovoga puta više će se pratiti zarade.

- U ovoj sezoni zarade kompanija bit će vjerojatno više u fokusu nego prihodi jer znamo da je prvo tromjesečje za gospodarstvo bilo tako-tako. S obzirom na to, neće biti iznenađenje ako prihodi budu nešto slabiji, pa će više pažnje privući zarade kompanija - objašnjava Colas.

Kako se ovoga tjedna ne očekuju značajniji makroekonomski podaci iz američkog gospodarstva, s nestrpljenjem se očekuju bilješke sa sjednice Feda u ožujku, koje će biti objavljene u srijedu. Ulagači se nadaju da će u raspravi čelnika američke središnje banke odgonetnuti koliko će potrajati i hoće li biti povećani ili smanjeni programi tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

29. travanj 2024 03:18