Svijet
StoryEditor

Zabrinutost zbog Egipta i zatvaranja Sueskog kanala prijeti cijeni nafte

16. Kolovoz 2013.

Cijene nafte stabilizirale su se danas iznad razine od 109 dolara za barel, poduprte zabrinutošću za opskrbu s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike zbog previranja u Egiptu i Libiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržište i iznosila je 109,77 dolara. Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 107,33 dolara.

Zabrinutost da bi eskalacija nasilja u Egiptu mogla utjecati na transport nafte kroz Sueski kanal kroz koji dnevno prolazi do tri milijuna barela dnevno poduprla je jučer rast cijena na londonskom tržištu na najvišu razinu u četiri mjeseca.

Duboko polarizirana zemlja priprema se za nove sukobe nakon što je danas Muslimansko bratstvo pozvalo na prosvjedni marš zbog akcije snaga sigurnosti protiv islamista, u kojoj su stradale stotine ljudi.

U susjednoj Libiji proizvodnju ugrožava raspad civilnog društva, nasilje i štrajkovi. Izvoz je tako kliznuo na najnižu razinu od građanskog rata u 2011. kojim je svrgnut Moamer Gadafi.

"Premija na rizik visoka je a raste i dalje", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. "S obzirom na pogoršanje geopolitičke situacije i podignute tenzije u cijeloj sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, moguć je i skok cijene u Londonu iznad 110 dolara za barel", dodao je Fritsch.

Sueski kanal i egipatske luke zasada rade normalno, citirao je Reuters u četvrtak izvore u brodarskoj industriji.

Iako Egipat nije veliki proizvođač nafte, ulagači se pribojavaju da bi se napetost mogla preliti na širu regiju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 107,96 dolara, što znači da je bila veća za 1,27 dolara u odnosu na prethodni dan.

28. travanj 2024 05:43