Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

10. Svibanj 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za srijedu, 10. svibnja.

ZAGREB - Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Marko Sladoljev predstavit će financijski i gospodarski program te program za gospodarenje otpadom i promet (14 sati, prostorije Mosta nezavisnih lista, Draškovićeva 23). Programe će uz Sladoljeva predstaviti kreator Programa gospodarenja otpadom Slaven Dobrović, autorica financijskog i gospodarskog programa i ovlaštena revizorica s dugogodišnjim iskustvom u forenzičnoj reviziji Zorica Palac te povjerenik Mosta za Zagreb Antonio Pešut.

ZAGREB - Konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljen kandidat koalicije Promijenimo Hrvatsku i Živog zida za zagrebačkog gradonačelnika Ivan Lovrinović, a koji će govoriti o temi "Zeleni Zagreb – očuvanje zelenih površina i zaustavljanje devastacije gradskih kvartova" (13 sati, Park Trnjanska Savica).

ZAGREB - Povodom obilježavanja Majčinog dana i Međunarodnog dana obitelji bit će predstavljene nove zakonodavne i nezakonodavne inicijative Europske komisije u području ravnoteže poslovnog i privatnog života te dodijeljen Mamforce Standard u sklopu projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena – usklađivanje privatnog i poslovnog života“ (10 sati, Europski dom, dvorana Strasbourg, Jurišićeva 1/1). Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić govorit će o ciljevima i važnosti projekta usklađivanja privatnog i poslovnog života, a o najnovijem prijedlogu zakonodavnih i nezakonodavnih inicijativa Europske komisije donesenih s ciljem lakšeg usklađenja privatnog i poslovnog života govorit će kreatorica Mamforce Standarda Dijana Kobas Dešković. Prijedlog direktive uvodi poboljšanja u prava žena i muškaraca da odgovorno skrbe o svojim obiteljima, promicanje nediskriminacije na radnom mjestu, poboljšanje mogućnosti dopusta za očeve i poticanje ravnopravnosti spolova.  U sklopu projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena – usklađivanje privatnog i poslovnog života“, Mamforce Standard se dodjeljuje kompanijama u državnom vlasništvu, vladinim institucijama i tijelima te malim i srednjim tvrtkama koje su uspješno prošle neovisnu procjenu uvjeta rada i postojećih praksi upravljanja ljudima te koje će u sljedećem razdoblju, temeljem dobivenih preporuka, implementirati nove prakse u domeni odgovornosti prema obiteljskim obavezama zaposlenih i omogućavanja ravnopravne rodne zastupljenosti na upravljačkim pozicijama. Ukupna vrijednost projekta je oko 437.000 eura, od čega Europska unija sudjeluje sa 350.000 eura.

ZAGREB - Otvaranje izložbe fotografija "U objektivu: Svakodnevica ljudskih prava" povodom obilježavanja 25 godina od donošenja Zakona o pučkom pravobranitelju (11,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Izložbu organizira Ured pučke pravobraniteljice u suradnji s novinskom foto agencijom Pixsell, a sastavljena je od fotografija koje prikazuju svakodnevicu građana u kontekstu različitih tema iz područja ljudskih prava - siromaštva, zdravlja, rada, migracija, života osoba lišenih slobode, snimljenih od 1991. do prošle godine. Izložbu će otvoriti pučka pravobraniteljica Lora Vidović, predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin i direktor Pixsella Renato Ivanuš.

29. travanj 2024 02:41