Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

04. Listopad 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za srijedu, 4. listopada:

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6). Saborski zastupnici plenarni radni tjedan započinju glasovanjem o raspravljenim točkama. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je novinarima da su vrlo blizu dogovora sa SDP-om oko izbora ustavnih sudaca i članova istražnog povjerenstva za Agrokor, ali s obzirom na to da dogovor još nije definiran, o tome u srijedu neće biti glasovanja u Saboru, nego se ono planira za petak.

ZAGREB – Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastat će se s povjerenikom Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom. Na sastanku će, između ostalog, biti riječi o ulasku Hrvatske u schengenski prostor. Božinović i Avramopoulos također će razmijeniti mišljenja o migracijskoj politici i sustavu azila te o drugim pitanjima važnim za funkcioniranje schengnskog prostora. Razmotrit će mjere za poboljšavanja sigurnosti europskih granica kao i druga sigurnosna pitanja od važnosti za Europsku uniju. Nakon sastanka predviđene su izjave za medije (u 14.20 sati, sjedište MUP-a, Ulica grada Vukovara 33. Novinari trebaju doći zbog sigurnosnog pregleda do 14 sati).

ZAGREB - Hrvatski župani okupit će se na kolegiju Hrvatske zajednice županija kako bi raspravili o aktualnim pitanjima od interesa za lokalnu i područnu samoupravu. Glavne teme kolegija biti će vezane uz financiranje jedinica lokalne i regionalne samouprave, smjer reforme i upravljanje državnom imovinom. O tim temama župani će raspravljati s ministrom državne imovine Goranom Marićem, državnim tajnikom Ministarstva uprave Darkom Nekićem i načelnicom Sektora za za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Anitom Markić te pomoćnicom ministra financija i glavnom državnom rizničarkom Ivanom Jakir-Bajo (12 sati, prostorije, Zajednice, Savska 41/XVI, izjave za medije predviđene su za 14 sati).

ZAGREB - Dobrotvorna gala večer za razminiranje Hrvatske pod nazivom „Večer za sigurne korake“ (19,30 sati, u Kristalnoj dvorani The Westin Zagreb, Izidora Kršnjavog 1). Američka gospodarska komora (AmCham) u Hrvatskoj koja dobrotvornu večer organizira 16. godinu za redom najavila je da će i ove godine taj događaj okupiti hrvatsku političku, diplomatsku i poslovnu elitu s ciljem razminiranje preostalih minsko sumnjivih površina u Hrvatskoj. Novac prikupljen na ovogodišnjoj večeri bit će namijenjen razminiranju Zadarske županije. Na svečanom otvorenju večere prisutnima će se obratiti ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Davor Božinović, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, zadarski župan Božidar Longin i veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes. Na večeri će također sudjelovati brojni saborski zastupnici te predstavnici velikih hrvatskih i međunarodnih tvrtki, institucija javne vlasti, međuarodnih organizacija i diplomatskih tijela.

RIJEKA - Ovogodišnji Dječji tjedan, koji se u Hrvatskoj obilježava u prvom tjednu mjeseca listopada, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić posebno će obilježiti proslavom 10. obljetnice rada svojega regionalnoga ureda u Rijeci. Tim povodom će održati tribinu pod nazivom „Deset godina riječkog ureda pravobraniteljice za djecu – postignuća i izazovi“ (10 sati, gradska vijećnica, Korzo 16). Proslava desete obljetnice riječkoga ureda bit će prilika i za susret i neformalno druženje pravobraniteljice s djecom i odraslima, nakon tribine, uz prigodnu rođendansku tortu, navodi Ured pravobraniteljice za djecu.

GOSPODARSTVO:

ZAGREB - Na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo - poljoprivreda za 21. stoljeće", koju organizira portal Agrobiz, raspravljat će se o izazovima te budućnosti poljoprivrede u Hrvatskoj. Uz ostalo, raspravljat će se i kako potaknuti modernu i održivu proizvodnju uz bolje korištenje izdašnih EU fondova, o uvođenju novih tehnologija i osiguranju usjeva, o mogućim i provedivim načinima udruživanja poljoprivrednika te što je potrebno napraviti da se dvije ključne gospodarske grane - proizvodnja hrane i turizam - bolje povežu. Na konferenciji će sudjelovati i predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (9,30 sati, Hotel Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Prva konferencija o cjelogodišnjem turizmu "Može li hrvatski turizam 365?", u organizaciji tvrtke Julius Rose, propitat će mogućnosti, želje i stavove o tomu što je potrebno kako bi se u Hrvatskoj turizam odvijao cijele godine. Konferencija će okupiti brojne domaće i regionalne turističke stručnjake koji će uz ostalo iznijeti i primjere cjelogodišnjeg turizma u zemljama poput Austrije, Slovenije i Mađarske (9,00 sati, hotel Sheraton, Kneza Borne 2).

ZAGREB - Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj predstavit će inicijativu "Politika raznolikosti" a tom će prigodom predstavnici 23 hrvatske tvrtke potpisati i "Povelju o raznolikosti". Povelja o raznolikosti (Diversity Charter) inicijativa je pokrenuta u 16 zemalja Europske unije, a financira je Europska komisija. Povelja o raznolikosti Hrvatska razvijena je u sklopu zajedničkog projekta Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj s partnerima iz Slovenije i Rumunjske (11,00 sati, Hotel Esplanade, Mihanovićeva 1).

29. travanj 2024 19:46