Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Ideje iz Europe

16. Listopad 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za ponedjeljak, 16. listopada.

ZAGREB - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sudjelovat će na završnoj konferenciji u sklopu projekta "Implementacija EU Agende za obrazovanje odraslih 2015. – 2017.". Cilj konferencije je predstavljanje Smjernica za unapređenje osnovnog obrazovanja odraslih u Hrvatskoj, odnosno smjernica za izradu novog kurikuluma za osnovno obrazovanje odraslih. Predviđeno je sudjelovanje 80-ak sudionika iz institucija za osnovno obrazovanje odraslih, predstavnika Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, ureda državne uprave po županijama, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja te Agencije za mobilnost i programe EU (10 sati, Hotel Dubrovnik, Gajeva ulica 1).

ZAGREB - Pučka pravobraniteljica Lora Vidović povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, koji se obilježava 17. listopada, organizira stručni skup "Javnim politikama protiv energetskog siromaštva". Poseban oblik siromaštva je ono energetsko, a obuhvaća osobe koje nemaju pristupa modernim oblicima energije, poput električne ili plina, ali i one koje si ne mogu priuštiti nužnu količinu energije potrebne za osiguranje prihvatljivih uvjeta stanovanja. Energetski su siromašna i ona kućanstva kojima nakon što podmire troškove utrošene energije ne ostaje dovoljno sredstava za zadovoljenje drugih životnih potreba. Stručni skup bit će prilika za raspravu o hrvatskim javnim politikama za suzbijanje energetskog siromaštva i budućim aktivnostima, a radi zaštite najranjivijih građana (10 sati, Ured pučke pravobraniteljice, Trg hrvatskih velikana 6).

ZAGREB - Dvodnevni XXII. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem održat će se u Zagrebu na temu "Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom - Obrazovanje, zapošljavanje i položaj osoba s invaliditetom". Na otvorenju će Majda Burić iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava govoriti što donose izmjene i dopune Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, a Đurđica Blažinkov Živković iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom govorit će o novoj Uredbi o metodologijama vještačenja. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak osvrnut će se na položaj osoba s invaliditetom u Hrvatskoj 2016. i 2017.  (9 sati, Hotel Holiday, Jankomir 27).

ZAGREB – Početak suđenja bivšem dugogodišnjem zadarskom gradonačelniku i HDZ-ovu ministru Božidaru Kalmeti i ostalima u slučajevima Remorker i Prometna renesansa Hrvatske. Kalmeta je optužen u slučaju Remorker za izvlačenje milijuna iz Hrvatskih autocesta (HAC), a tome je pripojena i optužnica prema kojoj je narudžbom promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna. Trojica Kalmetinih suoptuženika u slučaju Remorker - Igor Premilovac, Josip Sapunar i Ivan Berket već su sporazumno osuđeni na godinu dana zatvora koje će zamijeniti radom za opće dobro. Nagodili su se pošto su priznali optužbe Uskoka po kojima je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) i sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Uz Kalmetu optužnicom je obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a (9 sati, Županijski sud u Zagrebu, Zrinjevac 5) .

ZAGREB – Početak ponovljenog suđenja Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima u slučajevima "Garaža" i "Selotejp". Prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš služio zatvorsku kaznu u Mostaru s koje je pušten na privremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je na početku 2015. Nakon što je u lipnju prošle godine ponovno razmatrao žalbe na prvostupanjsku presudu u kojima je obrana tražila ukidanje presude, a tužiteljstvo strože kazne Vrhovni sud je 28. srpnja 2016. ukinuo prvostupanjsku presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima (9,30 sati, Županijski sud u Zagrebu, Zrinjevac 5).

ŠIBENIK - Javna ustanova "Nacionalni park Krka" priređuje uvodnu konferenciju o projektu "Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke". Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 80 milijuna kuna, od čega je oko 66 milijuna kuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj u obliku bespovratnih sredstava u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Cilj projekta je aktiviranje neiskorištenog turističkog i gospodarskog potencijala sjevernog dijela Nacionalnog parka Krka i postizanje kvalitetnijeg prostornog i vremenskog rasporeda posjetitelja, te ukupni društveni, gospodarski i ekološki boljitak toga područja (10 sati, Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić“, Poljana 6).

Gospodarstvo

ZAGREB - Na nacionalnom natjecanju "Ideje iz Europe" bit će predstavljeno 15 najboljih ideja, odabranih u kvalifikacijskom okviru između 46 prijava na javni poziv, koji je objavilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kao nacionalni koordinator. Pobjednik nacionalnog natjecanja, odnosno hrvatski predstavnik za "Ideje iz Europe" plasirat će se na polufinalno natjecanje u studenom, u Tallinu. Uz pobjednika, odabrat će se i deset poduzetnika čije će ideje biti predstavljene na digitalnoj platformi koja će omogućiti predstavljanje potencijalnim ulagačima i ostalim zainteresiranima, kao što su predstavnici poslovnog sektora ili ostali zainteresirani za razvoj i skaliranje projekta. Natjecanje "Ideje iz Europe" je svjetska platforma koja nudi poduzetnicima priliku za promidžbu i vidljivost njihovih ideja, a cilj nacionalnog natjecanja je uključiti poduzetnike s područja cijele Hrvatske, zbog čega je od velikog značaja suradnja s poduzetničkim potpornim institucijama (10,00 sati, hotel Sheraton, Kneza Borne 2)

OSIJEK - U organizaciji Hrvatske agencije za hranu održat će se 2. hrvatska konferenciju o procjeni rizika porijeklom iz hrane. U sklopu konferencije obilježit će se i Svjetski dan hrane 2017., pod krovnom temom "Promijenimo budućnost migracija. Ulažimo u prehrambenu sigurnost i ruralni razvoj", a održat će se i okrugli stol na temu aktualne GMO problematike (10,00 sati, Poljoprivredni fakultet).

29. travanj 2024 02:20