Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Sabor raspravlja o subvencioniranju stambenih kredita

21. Lipanj 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za srijedu 21. lipnja:

ZAGREB - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uručit će Povelju zahvalnosti Matici hrvatskoj za osobitu ulogu i zasluge u očuvanju, obrani i promicanju kulturnog identiteta, moralnih vrednota i političkih prava hrvatskoga naroda, a u prigodi 175. obljetnice utemeljenja i 50. obljetnice objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Uručit će i povelje zahvalnosti zaslužnim članovima Matice hrvatske (11 sati, Ured Predsjednice, Pantovčak 241). Predviđeno je prigodno obraćanje predsjednice Republike.

ZAGREB - U prigodi obilježavanja Dana antifašističke borbe predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović primit će izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (12 sati, Ured predsjednice Republike, Pantovčak 241; fotografi i snimatelji mogu snimiti početak sastanka nakon kojeg će biti objavljeno priopćenje).

DRNIŠ - Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nazočit će u naselju Drinovci obilježavanju 25. obljetnice Akcije „Miljevci“ (17,50 sati, Trg dr. Franje Tuđmana) Predviđeno je prigodno obraćanje Predsjednice Republike.

ZAGREB - U nastavku zasjedanja Hrvatski sabor raspravljat će o konačnom prijedlogu zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojim se mladima želi pomoći u stjecanju prve nekretnine. Prema tom zakonskom prijedlogu, država će četiri godine plaćati pola rate kredita za kupnju prvog stana ili kuće, a ako osoba dobije ili usvoji dijete u tom razdoblju, za svako dijete rok će se produžiti za još dvije godine. Ako osoba u obitelji ima nekog s invaliditetom većim od 50 posto, rok se produžava za još jednu godinu. Omogućava se kupnja novih, ali i rabljenih stanova i kuća vrijednosti do 1500 eura po četvornom metru, pri čemu ukupan iznos do kojega država sufinancira kredit ne premašuje 100.000 eura. Nekretnina može biti i skuplja, ali ostatak se neće subvencionirati (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (13 sati, u Banskim dvorima).

SPLIT - Predsjednik Slovačke Republike Andrej Kiska, drugog dana službenog posjeta Hrvatskoj u Splitu će otvoriti počasni konzulat Slovačke Republike (11 sati). Otvaranju će nazočiti splitsko-dalmatinski župan Blaženkom Bobanom. Slovački predsjednik susrest će se i sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom te posjetiti Odjel onkologije na KBC Split.

VUKOVAR - Konferencija za novinare u povodu održavanja svečane promocije polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) "Petar Zrinski" za potrebe Oružanih snaga RH, (12 sati, Gradska vijećnica, dr. Franje Tuđmana 1). Konferenciji će nazočiti zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (predstavnici medija trebaju doći u Gradsku vijećnicu u Vukovaru najkasnije do 11,45 sati).

ROVINJ - Rovinjska bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" u Rovinju otvara prvu medicinsko-terapeutsku plažu u Hrvatskoj, jedinstveni projekt u koji je uloženo dva milijuna kuna, a realiziran je uz potporu Ministarstva turizma i Istarske županije. Plažu će svečano otvoriti predstavnici Ministarstva turizma, Ministarstva zdravstva i Istarske županije (13 sati, Luigi Monti 2). Plaža za pacijente ima za cilj osigurati maksimalnu i inovativnu medicinsku rehabilitaciju, spojiti najnapredniju medicinsku terapiju s blagotvornim učinkom mora i mikroklimatskih uvjeta.

ZADAR - Konferencija za novinare teritorijalnog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Zadar i podružnice Sindikata umirovljenika Zadar (SUH) na kojoj će najaviti prosvjed umirovljenika zbog sve težeg socijalnog i materijalnog položaja umirovljenika (10,30 sati, ispred Doma sindikata Zadar, C.F.Bianchija 2 - Teritorijalnog Ureda SSSH Zadar). Na konferenciji će govoriti o socijalnom i materijalnom položaja umirovljenika i hrvatskih branitelja u Zadarskoj županiji te će biti predstavljen socijalni program za umirovljenike i hrvatske branitelje koji će uputiti Gradu, županiji i državnim institucijama, kao i otvoreno pismo ministru branitelja Tomi Medvedu u vezi s braniteljskom problematikom i zakonom o braniteljima. O temi će govoriti predsjednik podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske - Zadar Nikola Škarica i pravni povjerenik u Teritorijalnom uredu SSSH Zadar, za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju Vedran Uranija.

PLITVIČKA JEZERA - U organizaciji braniteljskih udruga plitvičkog kraja održat će se prosvjed pod nazivom "5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvička jezera". Prosvjed se organizira zbog, kako navode, sustavne devastacije NP Plitvička jezera koja je uslijedila nakon što je Sabor u travnju 2014. usvojio Prostorni plan područja posebnih obilježja NP Plitvička jezera, čime je, ističu, omogućena divljačka apartmanizacija u režiji nekolicine vanjskih investitora (11,55 sati, na mostu potoka Plitvica iznad Velikog slapa u NP Plitvička jezera).

ZAGREB - Konferencija za novinare Antifašističke lige RH u povodu organizacije obilježavanja i proslave Dana antifašističke borbe 22. lipnja (11 sati, Kuća ljudskih prava, Selska cesta 112c). Na konferenciji će govoriti potpredsjednica Nove ljevice Rada Borić, aktivistkinja Centra za mirovne studije i članica Antifašističke lige Aneta Lalić, predsjednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić i predsjednik Saveza društava" Josip Broz Tito Hrvatske" Jovan Vejnović.

29. travanj 2024 18:27