Aktualno
StoryEditor

Grabar Kitarović pozvala političare u BiH da izmijene izborni zakon

14. Svibanj 2018.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je u ponedjeljak u Mostaru političare u BiH da postignu dogovor o izmjenama izbornog zakona, rekavši kako je to presudno za uspostavu stabilnih vlada koje bi zemlju trebale povesti u pregovore s Europskom unijom.

>>>Afera Hotmail: Predsjednica najavila razgovor s premijerom

"Treba iskoristiti svaki trenutak kako bi se pokušalo doći do izmjena izbornog zakona. Ukoliko to ne bude moguće, onda se doista nadam da će političari pokazati apsolutno odgovornost za budućnost države i da će dogovoriti stabilnu vladu", rekla je Grabar Kitarović novinarima.

Dodala je kako za BiH predstoji najvažnije razdoblje otvaranja pregovora s EU zbog čega treba imati stabilnu vlast kako bi upravljala državom za otvaranje i vođenje pregovora s EU.

"Tu doista treba imati stabilnu vladu koji će provoditi reforme koje nisu uvijek popularne", rekla je Grabar Kitarović nakon predavanja na mostarskom sveučilištu o potpori Hrvatske briselskom putu država jugoistočne Europe.

Najavila je da će o promjeni izbornog zakona razgovarati s hrvatskim članom predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

>>>BiH i u prvom tromjesečju najviše uvozila iz Hrvatske

Predsjednica je u predavanju istaknula kako će se Hrvatska zauzimati za reforme u BiH koje će osigurati jednakopravan položaj hrvatskog naroda.

Na upit okupljenih studenata kako komentira činjenicu da svaku potporu Hrvatske bosanskohercegovačkim Hrvatima bošnjački političari karakteriziraju miješanjem u unutarnje stvari BiH, predsjednica je rekla kako narodna, manjinska i pojedinačna prava nisu unutarnje pitanje nijedne zemlje.

"Mora se osigurati kroz sve vidove jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Hrvatska je jamac Daytonskog i Washingtonskog sporazuma i to će nastaviti činiti. Mi imamo i ustavnu obvezu braniti poziciju Hrvata izvan zemlje", rekla je Grabar Kitarović i istaknula kako Hrvati u BiH nisu manjina, nego ravnopravan narod u njihovoj domovini.

>>>Plenković ocijenio da je BiH hrvatski državni prioritet

Dodala je kako je strateški interes Hrvatske da zemlje jugoistoka Europe nastave svoj euroatlantski put, dodajući međutim da postoje ‘igrači‘ koji to remete te potiču vjerske, nacionalne i druge antagonizme, kao i nasilni ekstremizam.

Upitana o skorom političkog skupa turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevu, predsjednica je rekla kako ga ne bi komentirala dok se ne održi.

Potvrdila je kako je Hrvatska pojačala nadzor granice s BiH i Srbije zbog novog migrantsog vala dodajući kako ga treba zaustaviti.

Tijekom dana predsjednica Grabar Kitarović će sudjelovati i na manifestaciji izbora osobe godine Večernjakov pečat u organizaciji Večernjeg lista BiH.

26. svibanj 2024 11:07