Aktualno
StoryEditor

Izaslanstvo EP-a danas na zajedničkoj sjednici s članovima saborskog Odbora za poljoprivredu

20. Rujan 2017.

Na poziv europarlamentarke Marijane Petir u utorak je u dvodnevni posjet Hrvatskoj stiglo izaslanstvo Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta s predsjednikom tog odbora Cezslawom Siekierskim na čelu.

Prvog dana posjeta gosti iz Europe u Sisku su se sastali s uzgajivačima i prerađivačima svinjskog mesa, koji su ih upoznali s problemima svinjogojaca. Kako je uvodno rekla Marijana Petir, Hrvatska ima vanjskotrgovinski deficit u trgovini svinjskim mesom. Uvoz svinjetine dosegnuo je 10.000 tona na godinu i u stalnom je porastu, a izvozimo četiri tisuće tona.

Uglavnom, istaknula je, uvozimo meso lošije kvalitete koje je nekoliko puta prepakirano, a često mu se ne zna porijeklo. Budući da je takvo meso jeftinije, domaći su proizvođači u neravnopravnom položaju, dodala je.

>>> Dijalog s građanima: Stočari od povjerenika EK za poljoprivredu zahtijevali odštetu

O problemima proizvođača i prerađivača govorili su Goran Jančo i Adolf Cvanciger, koji su ocijenili da je domaća proizvodnja u padu, bez vizije i strategije obnove stočnog fonda.

U financiranju proizvodnje, istaknuli su, prisiljeni su koristiti se nepovoljnim kreditima čija je kamata i do devet posto. Jedina mjera zaštite domaćih proizvođača je znak "Meso hrvatskih farmi" koji je u ime Hrvatske poljoprivredne agencije i Ministarstva poljoprivrede predstavila Dubravka Živoder.

Ona je najavila da će se taj znak, koji jamči porijeklo i kvalitetu, uskoro naći i na mesnim prerađevinama.

Predstavnik Udruge proizvođača svinja Stjepan Kušić zauzeo se za jednake uvjete proizvodnje domaćih uzgajivača i onih u Europskoj uniji.

Europarlamentarci su se zanimali za kriterije znaka domaćih proizvoda, zakonsku regulativu, problem razlika u cijeni, konkurenciju robnih centara i druge probleme.

>>> 100 najvažnijih investicija – prava istina o ulaganjima u Hrvatskoj

Među ostalim, na imanju najboljega hrvatskog mladog poljoprivrednika 2015. godine Ivana Veselića razgovarali su s mladim poljoprivrednicima i proizvođačima ekoloških proizvoda. U Popovači su se upoznali s autohtonom sortom škrletom, a razgovarali su i s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore i predsjednikom Matom Brlošićem.

Drugog dana boravka u Hrvatskoj, u srijedu će obići Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici, a posjet će završiti u Hrvatskome saboru, gdje će održati zajedničku sjednicu s članovima saborskog Odbora za poljoprivredu na kojoj će biti i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

U Saboru će se sastati i s predstavnicima Hrvatskoga drvnog klastera i biogospodarstva.

04. prosinac 2022 08:33