Aktualno
StoryEditor

Karnit Flug: Fintech kompanije moraju eksperimentirati i imati pristup podacima

15. Ožujak 2019.

U nastavku sedmog Susreta guvernera regije u Savudriji, predavanje na temu izazova s kojima se tradicionalni bankarski sektor suočava zbog uspona financijske tehnologije održala je bivša guvernerka izraelske središnje banke Karnit Flug koja je iscrtala prijetnje i prilike koje proizlaze iz novih tehnologija te ponudila neka izraelska iskustva.

Financijska tehnologija, ili skraćeno fintech, odnosi se na tehnologije koje omogućuju nove ili alternativne ponude u financijskom sektoru ili pojavu novih financijskih igrača, pojasnila je Flug i nabrojila neke od prednosti fintecha (pristupačnost, demokratizacija, transparentnost, smanjenje troškova…).

Ipak, istaknula je da tehnologija oduvijek utječe na financijsku industriju, odnosno da porast novih, tehnoloških kompanija u tom sektoru nije prvi put da tehnologija mijenja sektor.

Osnovna područja aktivnosti fintech tvrtki su pozajmljivanje novca, platni promet, sprječavanje prijevara i pranja novca, upravljanje imovinom, osiguranje, podatkovne usluge i odnosi s klijentima, s tim da ih se najviše nalazi u području investiranja i platnog prometa. Jednako tako, većina ih je usmjerena na druge kompanije, a ne na potrošače (B2B).

Iako se stječe dojam da fintech napada sa svih strana, neke regije svijeta su naprednije od drugih, pri čemu je Azija među najprogresivnijim mjestima u pogledu korištenja novih tehnologija u financijskom sektoru, posebice u pogledu negotovinskog plaćanja. Pored inovativnih startupa, prijetnju tradicionalnim bankama predstavljaju velike tehnološke kompanije poput Alibabe i Googlea koje isto nude financijske usluge.

Flug je nakon ‘dijagnoze‘ okupljenima ponudila primjer svoje zemlje i stvaranja fintech ekosustava, s obzirom da je Izrael poznat po vrlo dinamičnoj startup sceni i inovacijama, a važan dio te priče je dostupnost financiranja i velika aktivnost venture capital fondova. Rizici ovako robusne fintech scene uključuju potkopavanje marži tradicionalnih banaka i njihovog poslovnog modela, kašnjenje regulatora, smanjenje pouzdanosti sustava zbog oslanjanja na treće strane i kibernetičke rizike.

Kako bi ‘novi i stari‘ uspješno koegzistirali, banke moraju postati efikasnije i upiti inovacije; fintech kompanije moraju eksperimentirati i imati pristup podacima, a usluge klijentima moraju uključivati bolju uslugu i više konkurencije. Uloga regulatora je održavati otvoren i kontinuiran dijalog s fintech sektorom kako bi se otklonile barijere i oslobodio puni potencijal. Novi svijet bankarstva i financijske industrije se brzo materijalizira, a regulatori trebaju prihvatiti te promjene i pobrinuti se da svi rizici, stari i novi, budu na vrijeme uočeni i adresirani.

28. travanj 2024 20:45