Aktualno
StoryEditor

Nastavlja se ‘utrka‘ robotskih dostavnih vozila

11. Lipanj 2018.

Tržište autonomnih dostavnih vozila vrlo je konkurentno posljednjih godinu dana, piše Tech Crunch.

>>>Jack Ma: Alibaba razvija autonomne automobile koji su partneri, a ne samo alat za vožnju

Daimler je uložio 17,2 milijuna dolara u Starship Technologies, startup koji su pokrenuli osnivači Skypea, a koji proizvodi robote dostavljače. Kompanija Nuro, koju su osnovali bivši Googleovi inženjeri, uložila je 92 milijuna dolara u svoju viziju robo-dostave, a svog robota ima i startup Robomart. Alibaba je također najavila da će se okušati na ovom rastućem tržištu.

Sada se u utrku uključio i Boxbot, tvrtka iz Oaklanda koju su osnovali bivši Teslin inženjer Austin Oehlerking i poduzetnik koji je radio za Uber Mark Godwin, sa svježim kapitalom od 7,5 milijuna dolara koji su uložili Artiman Ventures i Toyota AI Ventures, kojoj je ovo prvo ulaganje u tvrtku koja proizvodi autonomna vozila.

>>>Dobrodošli u 2030. – Ne posjedujete ništa, nemate privatnost i… nikada niste bili sretniji

Posljednjih nekoliko godina proizvođači automobila potrošili su milijune na investicije u tehnologiju autonomnih vozila.

U siječnju, Renault, Nissan i Mitsubishi lansirali su milijardu dolara vrijedan Alliance Ventures fond kako bi investirali u nove tehnologije, te dodatnih 50 milijuna dolara u Sinovation Ventures fond u kini i Maniv Mobility fond u Izraelu. Volvo ima vlastiti Cars Tech fond koji investira u startupove, a BMW je investirao 500 milijuna dolara u autonomna vozila kroz svoj iVentures fond.

>>>Autonomni viličar preuzima posao od ‘neučinkovitih ljudi’

Ovo je pokazatelj kako su i najveći svjetski proizvođači automobila svjesni kako se industrija mijenja brže nego što njihovi timovi mogu reagirati.

Predviđa se da će autonomna vozila preuzeti 85% dostava do potrošača do 2015. godine.

27. travanj 2024 17:01