Aktualno
StoryEditor

Petrokemija: Definirali smo četiri ključna problema u realizaciji pozitivnih rezultata

20. Veljača 2018.

Poslovnu 2017. godinu u Petrokemiji je obilježio proces opsežnih priprema za dokapitalizaciju te borba za održanjem stabilnosti sustava, održanjem kontinuiteta proizvodnje i kontinuiteta opskrbe kupaca proizvodima Petrokemije. U tim su okolnostima učinjeni brojni pozitivni pomaci u poslovanju što će u konačnosti doprinijeti pozitivnom okončanju procesa dokapitalizacije u 2018. godini.

>>>Janaf ‘priprema teren’ za uključenje u dokapitalizaciju Petrokemije

Tijekom 2017. godine ostvareni su značajni pozitivni učinci - proizvodnja gnojiva bila je veća 11,5% u odnosu na prethodnu godinu, prodaja na domaćem tržištu povećana 10,1% te u izvozu 6,6%, uvoz mineralnih gnojiva u Hrvatsku smanjen za 33%, povećana prodaja  na cjenovno atraktivnijim tržištima regije za 16,4%, na tržište plasirano sedam tisuća tona novog proizvoda „Petroblue“.

Unatoč svim poteškoćama Petrokemija je investirala preko 100 milijuna kuna u razvoj tehnologije i zadovoljenje ekoloških zahtjeva.

>>>Petrokemija smanjuje temeljni kapital za pokriće gubitaka

Poslujući u poslovno izazovnom okruženju i vremenu rasta cijene prirodnog plina, pada cijena mineralnih gnojiva i visokih troškova kamata na kredite, Petrokemija d.d. uspjela je u 2017. godini unaprijediti poslovanje kroz proizvodnju i prodaju, te godišnji gubitak svesti na 146,8 milijuna kuna, od čega čak polovica gubitka otpada na povećanu cijenu prirodnog plina (72 milijuna kuna u odnosu na 2016. godinu) i ekstremno visoke troškove transporta plina u Hrvatskoj (86 milijuna kuna prema tvrtci Plinacro).

Četiri ključna problema

Petrokemija d.d.  jasno je definirala četiri ključna problema u postupku realizacije pozitivnih rezultata poslovanja a to su: povećana cijena prirodnog plina, niža prosječna prodajna cijena, povećana izdvajanja za kamate i povećana izdvajanja za ekološke naknade (CO2).

>>>Petrokemija zaprimila nekoliko obvezujućih ponuda za dokapitalizaciju

Cilj Društva u narednom razdoblju je revidirati postojeće ugovore i utjecati na barem dva od četiri ključna problema, što bi uz završeni proces dokapitalizacije i provedbu potpunog restrukturiranja Društva, već na kraju 2018. godine moglo rezultirati s  pozitivnim rezultatom.

Petrokemija d.d., Uprava i zaposlenici kompanije vjeruju u donošenje konačne odluke po pitanju dokapitalizacije od strane većinskog vlasnika, čime bi se osigurala trajna opstojnost Petrokemije kao ključnog gospodarskog subjekta na području Grada Kutina, Sisačko-moslavačke županije i Republike Hrvatske, navodi priopćenje za javnost koje potpisuje Tomislav Pelin.

10. kolovoz 2022 06:06