Aktualno
StoryEditor

Promet hrvatske industrije u travnju urušen za 6,7 posto

28. Lipanj 2017.

Ukupni promet hrvatske industrije u travnju ove godine je na mjesečnoj razini pao za 6,7 posto, dok se na godišnjoj razini bilježi rast od 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u travnju je, u odnosu na ožujak, pao za 6,7 posto, prvenstveno uslijed pada prometa na inozemnom tržištu za čak 19 posto, ali i pada na domaćem tržištu, za znatno blažih 3,3 posto.

>>>DZS: Prosječna plaća za ožujak 6.022 kune

Na godišnjoj je razini, pak, u travnju ukupni promet industrije, kalendarski prilagođen, zabilježio rast od 3,4 posto, zahvaljujući kretanjima na domaćem tržištu. Naime, na domaćem je tržištu zabilježen međugodišnji rast prometa za 3,1 posto, dok se na stranim tržištima istodobno bilježi smanjenje prometa za 1,4 posto.

Kumulativni podaci za prva četiri mjeseci ove godine, izračunati iz kalendarski prilagođenih indeksa. ipak su u plusu, odnosno promet industrije u tom razdoblju bio je za 7,6 posto veći nego u prva četiri mjeseca lani.

Promatra li se prema glavnim industrijskim granama, u četvrtom mjesecu ove godine ukupna prodaja energije je pala za najvećih 25,2 posto u odnosu na ožujak, a promet kapitalnim proizvodima za 20,9 posto.

>>>DZS potvrdio rast prometa u trgovini na malo, nastavljen rekordni pozitivni niz

Prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena je istovremeno za 3,1 posto, trajnim proizvodima za široku potrošnju za 2,5 posto, a intermedijarnih proizvoda za 1,7 posto.

Međugodišnja usporedba, pak, ukazuje na veći promet energijom za 10,9 posto, trajnim proizvodima za široku potrošnju za 7,7 posto, intermedijarnim proizvodima, za 6,9 posto, a netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 1,1 posto, dok se kod kapitalnih proizvoda bilježi pad od 8,8 posto.

24. svibanj 2024 22:04