Aktualno
StoryEditor

Rusi lansiraju i kritiziraju Umer, ‘Uber za pogrebe‘

17. Siječanj 2017.

Svjedočimo dobu gdje je opcija ’potražnje na zahtjev ’izmijenila način života. Filmovi, vožnje do kuće i posla, dostava hrane… Sve usluge osigurane su nam sa samo nekoliko dodira ekrana pametnoga telefona. Spomenutoj listi sada možete dodati sprovode. Upoznajte Umer (i ne, ovo nije tipfeler), aplikaciju nastalu u Rusiji koja bi svojim korisnicima trebala pomoći pri organiziranju pogreba.

BBC izvještava kako se lansiranje Umera očekuje u sljedećih nekoliko mjeseci. Kada se projekt finalizira, ožalošćeni Rusi moći će isplanirati sprovode nedavno preminulih prijatelja i rođaka sa samo nekoliko dodira. Sve što trebate učiniti je upisati ime pokojnika, datum smrti, njegovu vjeroispovijest  i adresu. Tada korisnik dobiva pregled slobodnih mjesta na lokalnim grobljima, popis svećenika, te naravno informacije o cijeni. Aplikacija omogućuje korisniku i da bira između kremiranja i pokopa, pa čak može izabrati i kakvu nadgrobnu ploču želi.

Nakon što je ispunio upitnik, korisnik bi trebao biti spojen s operatorom koji finalizira dogovor. Umer također olakša svu potrebnu papirologiju s kojom se obitelj preminulog treba pozabaviti nakon njegova odlaska s ovoga svijeta. No, unatoč tome što se, barem na papiru, Umer čini kao izuzetno praktična i korisna aplikacija, u Rusiji na Umer mnogi baš i ne gledaju sa simpatijama. Tako primjerice Sergej Mokhov, urednik magazina zanimljivog naziva i tematike ’Arheologija mrtvih’, vjeruje kako se radi o’ideji determinaroj da propadne koja će ruski narod neće prihvatiti’. Osim toga sličnost naziva i loga aplikacije s ’Uber-evim’ mogao bi rezultirati i tužbom za rusku aplikaciju.

28. travanj 2024 23:21