Ukratko
StoryEditor

Uber u Hrvatskoj uveo zakazivanje vožnji unaprijed i naručivanje vožnji za druge

06. Ožujak 2023.

Uber je u Hrvatskoj predstavio tri noviteta: Uber Reserve opciju zakazivanja vožnji unaprijed, opciju Guest Rides koja omogućuje naručivanje vožnji za nekog drugoga te redizajn aplikacije, navodi se u priopćenju.

Nova opcija Uber Reserve omogućuje korisnicima platforme zakazivanje jednog ili više putovanja i do 30 dana unaprijed. Uvedena je kao odgovor na činjenicu da je sve veći broj Uberovih korisnika u prošloj godini imao potrebu planirati svoja putovanja unaprijed. Uber Reserve opcija trenutno je dostupna na području Stockholma, Amsterdama, Bruxellesa i Osla.

Opcija funkcionira tako da putnik odabire točno vrijeme polaska, vozač uvijek dolazi 5-15 minuta prije polaska kako bi cijeli proces prošao bez poteškoća. Svi podaci o vožnji, kao procijenjena cijena i informacije o vozaču, putnicima će biti vidljivi u trenutku zakazivanja vožnje te kasnije lako dostupni na popisu zakazanih vožnji.

Opcija Reserve bit će dostupna za UberX, UberXL, Uber Comfort i Uber Black vozila. Reserve vožnje će se moći zakazati najkasnije dva sata, a najranije 30 dana prije termina polaska. Broj vožnji koje putnici zakazuju je neograničen.

Za Reserve vožnje naplaćivat će se minimalna cijena i naknada za rezervaciju koja ovisi o tipu vozila koje je putnik odabrao za svoje putovanje. Naknada za rezervaciju osmišljena je kako bi se vozačima kompenziralo dodatno utrošeno vrijeme. Osim olakšanja postupka za putnike, Uber je ovom nadogradnjom mislio i na vozače koji će od sada moći birati putovanja koja najbolje odgovaraju njihovom rasporedu.

Guest Rides opcija

Opcija Guest Rides korisnicima omogućuje da jednostavno naruče putovanje za nekog drugog, čak i ako ta druga osoba nema aplikaciju. Vlasnik računa može pratiti status vožnje u svojoj aplikaciji dok gost-putnik prima sve bitne informacije putem poruka. Kao i obično, plaćanje se odvija sigurno, putem aplikacije s metodom plaćanja koju odabire vlasnik računa.

Da biste naručili vožnju za nekog drugog, jednostavno unesite ime i telefonski broj te osobe i ona će dobiti tekstualnu poruku s imenom vozača, podacima o automobilu, brojem registarske pločice i kontakt podacima – kako bi sigurno pronašla vozača i ušla u pravi auto. U isto vrijeme, vozač će dobiti ime gosta putnika - pružajući svima točne podatke i bezbrižnost da znaju s kim ulaze u automobil.

Gost putnik i vozač mogu jednostavno komunicirati bez vlasnika računa, putem poruka ili telefonskih poziva. Što se tiče redovnog putovanja, podaci o kontaktu gosta putnika ostaju anonimni i nikada neće biti dostupni vozaču.

Redizajn aplikacije

Uber je najavio i prvo u nizu ažuriranja aplikacije koje će poboljšati i pojednostaviti sve vožnje i zahtjeve. Jedna od novih opcija jest novi početni zaslon kroz koji je pojednostavljeno iskustvo tako da korisnici mogu još lakše rezervirati svoje vožnje, s manje dodira. Također je dodana nova stavka ‘Usluge‘ preko koje se na jednom mjestu mogu pronaći sve dostupne vožnje. S novim ‘Activity Hubom‘ mogu se pratiti prošle i nadolazeće vožnje na jednom mjestu.

Dodana je i veća razina personalizacije - nakon što se dodirne ‘Kamo?‘ na početnom zaslonu pojavit će se ‘Spremljena mjesta‘, a aplikacija će predložiti popis personaliziranih odredišta i vrsta vožnje na temelju preferencija, prošlih putovanja i najvjerojatnijih odredišta. Aplikacija će ponuditi personalizirane preporuke za načine planiranja i uštede, temeljene na navikama korisnika. Na primjer, ako se korisnik vozi UberX-om, to će vjerojatno biti prva opcija koju će vidjeti, a aplikacije će pokazati i druge ponude za vožnje.

Omogućen je i novi način praćenja vožnje na iPhoneu - aplikacija od sada podržava Live Activities i Dynamic Island, tako da korisnici iPhonea koji koriste iOS 16 ili noviji mogu jednostavno pratiti tijek vožnje uživo i primati bitne novosti kao što su podaci o vozilu, najnovije informacije o ETA (očekivanom vremenu dolaska) i status putovanja - sve na zaključanom zaslonu bez otvaranja Uber aplikacije. Za korisnike iPhonea 14 Pro i iPhonea 14 Pro Maxa, tijek vožnje Uberom također će biti prikazan u Dynamic Islandu dok je iPhone otključan, tako da se mogu dobiti važni detalji samo jednim pogledom, čak i kada se koriste druge aplikacije.

17. srpanj 2024 15:11