Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Uber neće otpuštati zaposlenike. To su obavili na vrhuncu pandemije

03. Prosinac 2022.
Uber aplikacija foto Shutterstock

Uber ne razmatra otpuštanje zaposlenika, unatoč konkurentima poput DoorDasha ili Lyfta koji smanjuju broj zaposlenih ne bi li što bezbolnije preživjeli neizvjesne trenutke za svjetska gospodarstva, rekao je nedavno izvršni direktor tvrtke Dara Khosrowshahi.

- Ne, na dobrom smo mjestu - rekao je Khosrowshahi za Bloomberg nakon govora u Ekonomskom klubu u Chicagu, odgovarajući na pitanje hoće li div za usluge prijevoza smanjiti broj zaposlenih.

Njegove izjave u najmanju su ruku neočekivane s obzirom na njegove tehnološke kolege koji su ipak smanjili broj zaposlenih i otpustili tisuće djelatnika. Iz Uberovog konkurenta Lyfta prošli su mjesec poručili da će smanjiti broj zaposlenih za 13 posto i odvojiti se od svog poslovanja s vozilima na prvom mjestu. Div za dostavu hrane koji još nije dostupan u Hrvatskoj, DoorDash, najavio je otpuštanje čak 1.250 zaposlenih ne bi li smanjio rastuće troškove. 

Uber je ipak uspio izbjeći velika otpuštanja, iako je Khosrowshahi rekao da tvrtka zauzima nešto konzervativniji stav po pitanju zapošljavanja i drugih ulaganja. Taj stav dolazi nakon velikog smanjenja 2020. godine, kada je Uber na vrhuncu pandemije otpustio više od 6.000 zaposlenika, otprilike četvrtinu tadašnje radne snage. 

U studenom je tvrtka izvijestila da su prihodi u trećem tromjesečju skočili za 72 posto na 8,34 milijarde dolara, što je opravdano ublažilo zabrinutost ulagača da će rastuća inflacija odvratiti kupce od korištenja aplikacije. 

- Ne vidimo znakove slabosti - rekao je Khosrowshahi i dodao da je Uber imao koristi od prelaska potrošnje potrošača s maloprodaje na usluge.

Khosrowshahi je bio optimističan po pitanju količine vozača na platformi, unatoč dugotrajnoj nestašici koja je povisila cijene vožnji i vrijeme čekanja te je rekao da razdoblja ekonomske neizvjesnosti obično potiču ljude da traže dodatne poslove u prijevozu ili dostavi hrane.

- Naša baza vozača znatno se povećala - rekao je.

20. travanj 2024 05:58