Aktualno
StoryEditor

Škrtić: Taman kad poljoprivrednici nauče efikasno povlačiti sredstva iz EU, ona bi se mogla smanjiti

04. Svibanj 2018.

Sedmogodišnjim proračunom Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027. planirano je smanjenje sredstava za Zajedničku poljoprivrednu politiku i za kohezijsku politiku za približno po pet posto. Prema mišljenju Davora Škrtića, direktora Eurokonzaltinga iz Pule, ovaj prijedlog Europske komisije potencijalno može značajno utjecati na povlačenje sredstava iz EU fondova u Hrvatskoj, posebno na području poljoprivrede.

>>> HPK: Smanjenje proračuna za europsku poljoprivrednu politiku je neprihvatljivo

Napominje da je Hrvatskoj do 2020. na raspolaganju približno 2,3 milijarde eura za poljoprivredu i ribarstvo te da je nakon početnog nesnalaženja i premalo natječaja s upitnim kriterijima Ministarstvo poljoprivrede ipak uspjelo posložiti kockice, što je znatno ‘povećalo broj otvorenih natječaja s uglavnom objektivnim kriterijima‘. No dođe li do smanjenja sredstava za poljoprivrednike, a vjerojatno će doći, možemo očekivati da će se to odraziti na ukupan iznos sredstava koji će Hrvatskoj biti na raspolaganju u novom programskom razdoblju.

- Činjenica je da to ovisi o velikom broju faktora, uključujući i pregovaračku snalažljivost Ministarstva poljoprivrede s Europskom komisijom. U najtežem slučaju može nam se dogoditi situacija da taman kada naučimo kako efikasno povlačiti sredstva iz EU fondova, izgubimo znatan dio istih koji će nam biti na raspolaganju. Posljednji natječaji i njihov intenzitet objavljivanja od strane Ministarstva poljoprivrede daju nadu da će Hrvatska puno uspješnije koristiti EU sredstva u novom programskom razdoblju. Najvažnije je da se Ministarstvo na vrijeme pripremi za novo programsko razdoblje, kako bi se s povlačenjem sredstava krenulo što ranije. Inače ćemo ponovno čekati četiri do pet godina do prvih natječaja nakon završetka tekućeg programskog razdoblja 2020. – kaže Škrtić.

Što se tiče programskog razdoblja do 2020., očekuje se da će Hrvatska povući sva sredstva namijenjena poljoprivredi i ruralnom razvoju, možda već tijekom sljedeće godine. No Škrtić posebno naglašava da Ministarstvu poljoprivrede ostaje rješavanje pojedinih problematičnih kriterija, a tu prije svega misli na previše naglašenu prednosti manje razvijenijih područja kojima se u pojedinim natječajima potpuno isključuju razvijenije općine i gradovi, iako imaju realnu potrebu za financiranjem ulaganja te slične probleme kao i manje razvijena područja.

>>> Oporba se pita kamo idu državne potpore, stanje nikad gore u poljoprivredi i brodogradnji

- Prvenstveno se to odnosi na Mjeru 7.4, namijenjenu uglavnom jedinicama lokalne samouprave gdje je najveća potražnja za izgradnjom i rekonstrukcijom dječjih vrtića. Ali ukoliko Ministarstvo nastavi s kontinuiranim učenjem i radom na ovom području, vjerujemo da će Hrvatska u idućem programskom razdoblju biti među vodećim zemljama Europske unije u brzini i povlačenju sredstava iz EU fondova pa će i utjecaj promjena i ukupno raspoloživih sredstava za Hrvatsku biti umanjen – smatra Škrtić.

Što se pak tiče kohezijske politike (socijalni fond, investicije u proizvodnji, turizmu, infrastrukturi i drugo), Škrtić procjenjuje da će utjecaj smanjenja ukupno raspoloživih sredstava na korištenje fondova u Hrvatskoj biti zanemariv ili mali, jer je mala vjerojatnost da će Hrvatska u potpunosti iskoristiti cjelokupna raspoloživa sredstva u ovom ili idućem programskom razdoblju. Poručuje da bi za što veće povlačenje novaca iz kohezijskog fonda najkorisnije bilo uključiti što veći broj mladih kvalitetnih ljudi u rad državnih tijela i poboljšati procedure te povećati učestalost objavljivanja natječaja.

28. travanj 2024 14:45