Poslovna scena
StoryEditor

Alternative upravljanje prodaje Vaba banku

18. Studeni 2013.

Većinski dioničar varaždinske Vaba banke, Alternative upravljanje za poslovno savjetovanje iz Zagreba, prodaje 66,6 posto dionica te banke, objavljeno je danas iz Vaba banke.

Poziv za podnošenje ponuda za kupnju 3.571.429 redovnih dionica Vaba banke, što predstavlja 66,6 posto njenog temeljnog kapitala, objavljen je na web stranicama Vaba banke, a informacija da će Alternative upravljanje sutra u dnevnom tisku objaviti prodaju većinskog paketa dionica te banke objavljena je i na Zagrebačkoj burzi.

Kako se navodi u pozivu, potencijalni kupci moraju u svojoj ponudi uz ostalo navesti ponuđenu kupovnu cijenu po dionici, iznos kojim su spremni dodatno dokapitalizirati Banku, u minimalnom iznosu od 75 milijuna kuna, kao i rok u kojem su spremni izvršiti dokapitalizaciju.

Također ponuditelji moraju predočiti dokaz o posjedovanju sredstava za kupnju ponuđenih dionica kao i revidirana financijska izvješća u zadnje tri cijele poslovne godine.

Potencijalni kupci većinskog paketa dionica Vaba banke neobvezujuće pismo namjere o sudjelovanju u transakciji trebaju poslati do 6. prosinca, zaključno do 16,00 sati, putem elektroničke pošte, a obvezujuće ponude se podnose do 16. prosinca, zaključno 16,00 sati.

U pozivu se također napominje da prodavatelj nema obavezu prihvaćanja ni jedne ponude, a najpovoljnija će ponuda biti ona u kojoj je ponuđena najviša cijena za dionice te potreban minimalan iznos dokapitalizacije.

Prodavatelj, Alternative upravljanje će do 15. siječnja 2014. godine putem elektroničke pošte obavijestiti podnositelje o postupku odabira.

Većinski vlasnik Vaba banke, Alternative upravljanje je početkom ove godine dokapitaliziralo Vaba banku s iznosom od 50 milijuna kuna.

Inače, Vaba banka spada u manje hrvatske banke.

Krajem rujna ove godine, po preliminarnim podacima HNB-a, ukupna aktiva Vaba banke je iznosila blizu 1,3 milijardi kuna, što je udio od 0,31 posto u ukupnoj aktivi svih banaka u Hrvatskoj.

U prvih devet mjeseci ove godine Vaba banka je zabilježila gubitak u poslovanju od 25,8 milijuna kuna.

Stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala iznosila joj je 13,43 posto.

Po podacima iz devetomjesečnog financijskog izvješća Vaba banke, ta je banka krajem rujna ove godine imala 144 zaposlena.

29. travanj 2024 16:48