Poslovna scena
StoryEditor

Croatia Airlines neće morati kupovati Airbusove do 2015.

25. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

Croatia Airlines ne mora realizirati već ugovorenu kupnju novih Airbusovih zrakoplova do 2015. godine, a do tada će pronaći novo rješenje za izlazak iz posla s Airbusom, piše Jutarnji list.

Rezultat je to dogovora koji su postigli ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i predsjednik Nadzornog odbora Croatia Airlinesa Siniša Petrović s predstavnicima Airbusa na sastanku održanom prošloga tjedna u Parizu. Njihov dogovor znači da je za prvu ruku prolongiran, a zapravo storniran ugovor o kupnji četiriju novih aviona Airbus A319, što ga je još 2008. sklopila bivša Uprava Croatia Airlinesa. Vrijednost ugovorenog posla s Airbusom je 175 milijuna dolara, dakle gotovo milijardu kuna. Kada bi Croatia Airlines sada morala kupiti ugovorene avione, to bi tvrtku odmah odvelo u stečaj. 

Jutarnji piše kako je taj ugovor zapravo bio politički deal između bivšeg premijera Ive Sanadera i bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja te podsjeća na kuloarske priče kako je Sanader na taj način želio pridobiti naklonost Francuske, koja je tada predsjedala EU, i osigurati brži završetak pregovora s EU. Čak se tvrdilo da je tim ugovorom sebi osigurao ulaznicu za Elizejsku palaču, odnosno službeni prijem kod Sarkozyja.

28. travanj 2024 13:22