Biznis i politika
StoryEditor

Stranci u javnom sektoru: Nepalci i Libanonci mehaničari zrakoplova, Bosanci, Srbi i Ukrajinci poštari

26. Siječanj 2023.

Nedostaje radnika, privatni poslodavci se jedva pokrivaju stranim radnicima, ali državni i javni sektor još je neokrznut. U njemu je zaposlena samo šačica stranaca, pa se nameće zaključak da još uvijek ima dovoljno domaćih kandidata iz uže i šire obitelji, pa onda kumova i prijatelja, poznanika i stranačkih kolega za državnu ili za lokalnu samoupravu i javna i lokalna poduzeća i da se za takva radna mjesta kandidati traže na stranim tržištima samo u krajnjoj nuždi.

U državnoj je službi u prošloj godini zaposlen tek jedan strani državljanin i to je prvi nerezident koji radi u tom sustavu. U lokalnim samoupravama, čini se, nema niti jednog stranca. Javna poduzeća tek su se počela otvarati za strance jer, čini se, ni oni se ne mogu namiriti na domaćem tržištu rada. Premda nemamo odgovore iz svih tvrtki, jer nam je više tvrtki bilo spremno odgovoriti da ne zapošljavaju strance, nego da zapošljavaju, otkrili smo da strani radnici ipak u Hrvatskoj rade u javnim poduzećima i to kao zrakoplovni mehaničari, pa i poštari.

– Trenutačno imamo šestero zaposlenih stranaca u sektoru tehničkih poslova na poslovima mehaničara, a jednako toliko ih je bilo i u 2021. godini te im na godišnjoj razini produljujemo dozvole za boravak i rad. U ovom trenutku imamo radnike iz Nepala, Libanona i Libije, koji su već dulje kod nas jer su se i školovali kod nas za ta zanimanja – odgovorili su iz Croatia Airlinesa.

Na naš upit da nam opišu precizan postupak zapošljavanja stranaca odgovorili su da je u Hrvatskoj zapošljavanje stranaca regulirano Zakonom o strancima pa je potrebno primarno ispuniti sve zahtjeve iz tog zakona te osigurati legalnost i boravak tih radnika na teritoriju Republike Hrvatske. Kad se stranci zapošljavaju u Hrvatskoj, na njih se na isti način primjenjuje selekcijski proces kao i za domaće radnike te moraju udovoljavati svim posebnim uvjetima propisanim za zapošljavanje.

– To znači da moraju dokazati npr. znanje engleskog jezika, moraju posjedovati relevantna znanja, imati licencije, moraju proći sve intervjue, psihološka testiranja i drugo – poručili su iz Croatia Airlinesa i na naš specifični upit imaju li trenutačno pilote iz trećih zemalja odgovorili su niječno istaknuvši da je na našem tržištu posao pilota primamljiv i postoji dovoljna potražnja.

Ipak se kreće

Na upit predviđaju li da će i dalje zapošljavati strance odgovorili su potvrdno, posebice na deficitarnim radnim mjestima ili na radnim mjestima kod kojih je međunarodna licencija relevantna za zapošljavanje.

Hrvatska pošta nema pak podatak koliko je ukupno stranaca zaposleno tijekom godine, ali trenutačno u sustavu imaju, kažu, 24 strana državljana.

– U 2022. godini zaposlena su 23 stranca na radnim mjestima: dostavljač tiskovina, operater u poštanskom uredu, poštar za ekspresnu dostavu i poštar za opću dostavu. U prva 23 dana 2023. godine zaposleno je šest stranaca na radnom mjestu dostavljača tiskovina. Strani radnici najčešće dolaze iz Bosne i Hercegovine, a u Hrvatskoj pošti rade i radnici iz Makedonije, Srbije, Ukrajine i Filipina – odgovorili su iz Hrvatske pošte i dodali da i u sljedećem razdoblju planiraju zapošljavati strane radnike.

Premda zasad još ne zapošljavaju strance za Hrvatske autoceste (HAC) to ne znači da uskoro neće, jer primjerice, nemaju klauzule koje bi onemogućavale zapošljavanje osoba koje nemaju hrvatsko državljanstvo. Štrajkaše Čistoće u Zagrebu isto tako ne bi trebali, barem ne preko noći, zamijeniti stranci, jer cijeli Zagrebački Holding ne zapošljava niti jednu osobu koja nema hrvatsko državljanstvo.

Svi moraju proći test tržišta rada

Zakonom o strancima propisan je novi model zapošljavanja državljana trećih zemalja s obzirom na to da Vlada više ne utvrđuje godišnju kvotu dozvola za njihovo zapošljavanje, već se poslodavci moraju za pronalaženje radne snage prvo obratiti HZZ-u, koji provodi test tržišta rada (pronalazak radne snage na domaćem tržištu rada). Tu obvezu imaju svi poslodavci, bilo da je riječ o privatnom poduzetniku bilo javnom ili lokalnom poduzeću.

Nakon raspisivanja testa i mišljenja HZZ-a, kreće se u postupak dobivanja radne dozvole, što traje oko mjesec dana. Nakon radne dozvole stranim se državljanima izdaje viza, što također traje oko mjesec dana. MUP-ove provjere prolaze svi radnici, ali i poslodavac.

A zašto nismo uspjeli doznati koliko je u Hrvatskoj stranih liječnika i drugog medicinskog osoblja, stranih profesora i zašto su nam brojne institucije ignorirale upite, pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju tjednika Lider.

23. travanj 2024 15:01