Poslovna scena
StoryEditor

Darinku Bagi sprema se otkaz iz Končara?

17. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Predsjedniku uprave Končara Darinku Bagu, nakon 13 godina na čelu tvrtke sprema se otkaz, saznaje Večernji list. Kako bilo, ako dođe do smjene Darinka Bage, za to je prvo potrebno smijeniti aktualni NO

Za to je potrebno 75 posto glasova na Skupštini (šest predstavnika imaju veliki dioničari, a po jednog radnici, mali dioničari i AUDIO - Agencija za upravljanje državnom imovinom). Nakon toga je za imenovanja potrebno pridobiti više od 50 posto Skupštine. Država trenutačno kroz Kapitalni fond i AUDIO kontrolira nešto više od 50 posto dionica.

Pretpostavlja se da bi predstavnici države lako mogli dobiti potporu za promjene ostalih značajnih dioničara, mirovinaca te tvrtke Alia savjetovanja (iza koje je Valamar, odnosno Dom holding grofa Eltza). Promjene u NO-u Končara navodno guraju iz HNS-a.– Vlada će u četvrtak objaviti imena koja će Skupštini Končara predložiti za nove članove Nadzornog odbora – potvrdio je izvor blizak Vladi.Darinko Bago imenovan je predsjednikom uprave Končara 1999. godine, a od 1996. bio je član Nadzornog odbora. Javnost ga najviše pamti po hapšenju zbog sumnje da je mešetario dionicama Končara. Policija ga je uhitila 2004. zajedno s Matom Granićem, a USKOK ih je osumnjičio za primanje mita. Na koncu su optužnice odbačene. Večernjakov izvor blizak Vladi potvrdio je da su Bagi dani odbrojeni, ali da Vlada još nije donijela konačnu odluku o njegovu nasljedniku. O izglednoj smjeni, Darinko Bago nije želio govoriti.– Ne znam ništa o tome. Osim vas novinara nitko me o tome nije ništa pitao – rekao je Bago. Mogući odlazak Darinka Bage analizirao je i Lider u pretprošlom broju u kontekstu eventualne privatizacije Končara.

Svi Liderovi sugovornici tada su se složili kako je Bago solidan menadžer koji dobro poznaje sustav te kako njegova smjena nije nužna. No, postavlja se pitanje je li Vladino ‘rješavanje‘ dugogodišnjeg čelnika Končara povezano s prodajom državnog udjela u toj tvrtki.

26. travanj 2024 05:08