Poslovna scena
StoryEditor

Do kraja listopada stižu ponude za Plomin C

02. Svibanj 2013.

HEP je trima tvrtkama kvalificiranim ponuditeljima dostavila kompletnu dokumentaciju za dostavu obvezujućih ponuda u procesu izbora strateškog partnera u izgradnji i upravljanju termoelektranom (TE) Plomin C.

Obvezujuće ponude ti ponuditelji mogu dostaviti do kraja listopada. Kvalificirani ponuditelji su tvrtke Edison (Italija), KOSEP (Južna Koreja) i Marubeni (Japan), a prema zahtjevu za dostavu ponuda, oni mogu dostaviti obvezujuće ponude do kraja listopada, objavio je HEP na svojim internet stranicama.

Također navode kako postupak odabira strateškog partnera HEP provodi prema Međunarodnom pregovaračkom postupku, sukladno EU Direktivi za nabavu, a evaluacija ponuda bit će obavljena temeljem utvrđenih tehničkih i ekonomskih kriterija.

HEP je krajem srpnja prošle godine započeo proces izbora strateškog partnera za Plomin C, interes je iskazalo sedam tvrtki, a krajem rujna HEP je završio evaluaciju ponuda i utvrdio listu s četiri kvalificirana ponuditelja za daljnje nadmetanje.

Na toj je listi, uz tri navedene tvrtke kojima je dostavljena dokumentacija za dostavu obvezujućih ponuda, bila i poljska kompanija POL-MOT, ali ta tvrtka, kako se doznaje u HEP-u, više nije među potencijalnim partnerima jer nije zadovoljila sve potrebne uvjete, odnosno nije dostavila svu traženu dokumentaciju.

Vrijednost investicije u TE Plomin C, koja bi kao energent koristila ugljen, je oko 800 milijuna eura, planirano je da njena instalirana snaga bude 500 megavata (MW), a zamijenila bi postojeći blok TE Plomin 1 koji ima snagu 125 MW.

Iz HEP-a su još ranije najavili da će strateškog partnera odabrati na temelju energetsko-ekonomskih kriterija, uzimajući u obzir i razinu udjela domaćih tvrtki u projektu.

08. svibanj 2024 14:30