Poslovna scena
StoryEditor

Hrvatska ne želi zaustaviti uvoz jeftinoga starog zamrznutog mesa

17. Veljača 2016.

Treba li se u Hrvatskoj propisati rok za prodaju i preradu zamrznutog mesa? O tome najviše razmišljaju proizvođači (mesnice), stočari i klaoničari, koje ponajviše guši uvoz zamrznutog mesa (uglavnom svinjetine), ali, čini se, ne baš i prerađivači mesa.

Jedna je domaća prerađivačka industrija do ulaska Hrvatske u EU otkupljivala sve što joj se nudilo, a preostali je manjak uvozila. Danas iz EU uvozi više od 80 posto svinjskog mesa koje dalje prerađuje zato što što cijena mesa, posebno svinjetine, pada već treću godinu zaredom. Prema DZS-u, u posljednjem kvartalu prošle godine cijena je pala za 11,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. Razlog tome jest povećanje uzgoja svinja u Njemačkoj i Nizozemskoj od prije nekoliko godina, što se poklopilo s embargom prema Rusiji prije godinu i pol i tako potaknulo stvaranje tržišnih viškova. Zbog toga proizvođačima u EU nije preostalo ništa drugo nego da zamrznu i uskladište svinjetinu, koju i dalje vrlo teško prodaju, a s približavanjem isteka roka prodaju je za sitniš i našim prerađivačima.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

29. travanj 2024 05:25