Ukratko
StoryEditor

Kineski izvoz pao u ožujku

12. Travanj 2024.
Kina, proizvodnja, izvoz, kineski proizvod

Kineski izvoz oštro je pao u ožujku, a smanjio se i uvoz, pokazali su u petak podaci carinske uprave, odražavajući trgovinska ograničenja i posustajanje domaće potražnje.

Izvoz je u ožujku bio manji za 7,5 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, što je njegov najveći pad od kolovoza prošle godine.

U siječnju i veljači porastao je za 7,1 posto.

SAD je uveo brojna ograničenja na uvoz iz Kine, s težištem na tehnološkom sektoru. Europska komisija pokrenula je pak niz istraga o uvozu kineske zelene tehnologije zbog sumnje da su u prednosti zbog subvencija. U posljednje vrijeme provjeravaju ponude kineskih kompanija na javnim natječajima u zemljama-članicama.

I kineski uvoz smanjio se u ožujku, za 1,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 3,5-postotnog rasta u siječnju i veljači.

Podaci o uvozu naglasili su posustalu domaću potražnju koja se očitovala i u znatno blažem rastu potrošačkih cijena u ožujku, prema podacima objavljenim u četvrtak.

Kako bi je oživjela, vlada je u ožujku odlučila potaknuti kompanije da moderniziraju opremu. Građani bi pak trebali više trošiti na robu široke potrošnje. Procijenjeno je da bi plan mogao stvoriti potražnju čija bi vrijednost trebala premašiti pet trilijuna juana (644 milijarde eura) godišnje.

18. svibanj 2024 17:13