Poslovna scena
StoryEditor

Iz drugog pokušaja održana skupština Karlovačke banke

03. Srpanj 2014.

Na Glavnoj skupštini dioničara Karlovačke banke, zatvorenoj za javnost i prvoj otkad su je u veljači ove godine preuzeli karlovački poduzetnici Marko Vuković i Ivan Žabčić donesena je odluka o povećanju temeljnog kapitala za 40 milijuna kuna, dok je istovremeno Upravi banke odobreno pravo na donošenje odluka o povećanjima temeljnog kapitala do najviše 20 milijuna kuna.

Prvi pokušaj održavanja Glavne skupštine, zakazan za posljednji dan lipnja propao je zbog, kako je šturo priopćila Kristina Hata, direktorica Sektora za marketing, razvoj i opće poslove, zbog nedostatka kvoruma. U drugom, uspješnom pokušaju, održanom 2. srpnja, dioničari su potvrdili i model drastičnog smanjenja temeljnog kapitala i preknjiženja na rezerve kapitala iz vremena preuzimanja Kabe radi pokrivanja prenesenih 5,7 milijuna gubitka iz 2012. godine, nepokrivenog gubitka od 113.128.026,52 kuna iz 2013. godine, te kapitalnog gubitka ostvarenog otkupom 791.888,63 kuna vrijednog paketa vlastitih dionica, a što je ukupno stvorilo 119.681.678,67 kuna obveza pokrića.

Među novitetima u poslovanju, spominje se odluka o uvođenju ponude financijskog leasinga. Nabrajanjem ostalih odluka u priopćenju sa Skupštine na kraju se zaključuje da su zapravo potvrđene odluke s ključne Skupštine održane 10. veljače kad je i izvršeno preuzimanje Kabe od strane Vukovića i Žabčića, a to znači i izmjene Statuta, usvajanje Politike procjene primjerenosti članova Nadzornog odbora. Novi većinski vlasnici naslijedili su i raniju praksu iz doba „dinastije Šola“ da se na visoke funkcije u radu banke imenuju liječnici, sjetimo se dr. Paladina, pa je tako četverogodišnji mandat predsjednika Skupštine Kabe dodijeljen nekadašnjem HDZ-ovom saborskom zastupniku, kirurgu Nedjeljku Strikiću. 

Istovremeno, na Zagrebačkoj burzi zabilježen je porast cijena dionica Karlovačke banke za 23,58 posto, no radilo se tek o neznatnom transakcijskom iznosu po novoj vrijednosti.

28. travanj 2024 18:38