Poslovna scena
StoryEditor

Ledo i Jamnica povećali dobit

14. Veljača 2013.

Proizvođač mineralnih i izvorskih voda te bezalkoholnih pića tvrtka Jamnica iz sastava koncerna Agrokor u prošloj je godini ostvarila 134,9 milijuna kuna neto dobiti, što je povećanje u odnosu na godinu prije za 34,6 posto, podaci su iz financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi Jamnice lani su iznosili 1,33 milijarde kuna, što je sedam posto više nego u 2011.

Pritom su prihodi od prodaje povećani za 5,5 posto, na 1,25 milijardi kuna. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu rasli su pet posto, a na inozemnom sedam posto, navodi se u izvješću.

Jamnica je lani prema godini prije povećala ukupne rashode za 5 posto, na 1,17 milijardi kuna.

Materijalni troškovi su povećani sedam posto, na 797 milijuna kuna, a troškovi osoblja su porasli jedan posto, na 169 milijuna kuna. Istodobno su financijski rashodi smanjeni za 21 posto, na 16,8 milijuna kuna.

Iz Jamnice u objašnjenjima poslovnih rezultata navode da je tvrtka i u 2012. nastavila s ulaganjima u razvoj novih proizvoda i poboljšanje postojećih.

Također napominju kako stalnim kontaktima s kupcima i dobavljačima upravljaju rizikom likvidnosti te osiguravaju dostatna financijska sredstva za podmirenje svojih obveza.Tvrtka Ledo iz sastava koncerna Agrokor u prošloj je godini ostvarila dobit prije oporezivanja od 161,4 milijuna kuna, što je porast od pet posto u odnosu na godinu prije, podaci su iz nerevidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Dobit Leda nakon oporezivanja iznosi 132,9 milijuna kuna i veća je prema godini ranije kada je iznosila 126,7 milijuna kuna.

Osnovne značajke poslovanja u 2012. su rast dobiti, pad ukupnog prihoda uz istodobni rast prihoda od prodaje na domaćem tržištu te pad ukupnih rashoda, navodi se u izvješću tog proizvođača sladoleda i smrznute hrane.

Ukupni su prihodi Leda u 2012. ostvareni u iznosu od 1,23 milijarde kuna i smanjeni su 1,9 posto u odnosu na godinu ranije. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su smanjeni 3,1 posto, na 1,15 milijardi kuna.

Ledo je prošle smanjio ukupne rashode za 2,9 posto, na 1,06 milijarde kuna. U tvrtki napominju kako je pad ukupnih prihoda i rashoda najvećim dijelom uzrokovan promjenom politike prodaje trgovačkih roba Ledovim povezanim poduzećima u inozemstvu.

U prijašnjim godinama nabava trgovačkih roba iz inozemstva za potrebe Ledovih kompanija obavljala se centralno u Ledu, a u 2012. nabavu samostalno obavljaju Ledove kompanije.

Na taj je način, kako se navodi, u pokazateljima zabilježen pad prihoda i izvoza povezanim poduzećima u inozemstvu, a istodobno i pad troškova prodane robe koji se reflektirao na pad ukupnih rashoda.

Od značajnijih događaja u prošloj godini ističe se dokapitalizacija kako bi se prikupila sredstva za kupnju Frikoma iz Beograda i Leda Podgorica od Agrokora.

U postupku povećanja temeljnog kapitala upisano je i uplaćeno svih 93.750 ponuđenih novih redovnih dionica po cijeni od 8.000 kuna, što je ukupan iznos od 750 milijuna kuna.

30. travanj 2024 03:47