Poslovna scena
StoryEditor

Marinko Zadro ne da sinu Željku prodati tvrtku

01. Prosinac 2013.

Viro tvornica šećera najvjerojatnije ipak neće ići u prodaju. Nakon informacija koje je u javnost pustila Uprava u srpnju da je nekoliko jakih igrača zainteresirano za preuzimanje Vira te da su napravili dubinsku analizu tvrtke, nastupilo je zatišje.

Prema informacijama koje je dobio Lider iz dobro upućenog izvora, razlog zatišju je taj što Viro ipak neće ići u prodaju. Kako tvrdi izvor, među vlasnicima i Upravom kompanije postoji nesuglasje treba li ići na prodaju ili ne.

Najveći dioničar Marinko Zadro, koji preko svoje kompanije EOS-Z i osobno ima dionički udio od 43 posto, izraziti je protivnik ideje o prodaji. Za razliku od njega, njegov sin Željko Zadro, predsjednik Uprave tvrtke, zalaže se za prodaju, a drugi je najveći pojedinačni dioničar Dražen Robić, koji ima 30 posto dioničkog udjela, neodlučan.

Zbog zauzimanja za prodaju mlađi je Zadro početkom srpnja boravio u Njemačkoj razgovarajući o tome s vlasnikom jedne tamošnje šećerane, ali Zadro senior ostao je, kaže naš izvor, tvrd. Nije isključena mogućnost da bi Marinko Zadro pristao na prodaju 25 posto dionica, ali protiv toga je da se pristane na sljedeću javnu ponudu kupnje dionica u udjelu kojim bi taj kupac postao većinski vlasnik.

Uostalom, da će ga na takvo što teško biti nagovoriti sugeriraju i riječi koje je izrekao u intervjuu Lideru prije šest godina: ‘Tvornicu nikad nećemo prodati, barem dok sam ja živ’, dodavši da mu ne smeta prodaja manjinskog paketa.

- Marinko Zadro isto i sad misli, emotivno je vezan uz tvrtku pa je to velika prepreka za prodaju - kaže naš izvor.

Ne tvrdi samo naš izvor da postoje nesuglasice. Na to sugerira i odgovor Uprave Zagrebačkoj burzi početkom srpnja, koja je tražila od Vira da se očituje o napisima u medijima u vezi s prodajom. U odgovoru je stajalo da su to isključivo ‘stavovi i želje Uprave Društva’, što sugerira da vlasnici o tome imaju drugačije mišljenje. U stajalištu koje je tada iznio predsjednik Uprave Željko Zadro kaže se da bi dokapitalizacija bila najkvalitetniji način osnaživanja tvrtke: ‘S jedne strane, tvrtka na taj način može dobiti snažnu potporu u obliku strateškog partnera velike tržišne snage, a s druge strane pribavlja svježi kapital potreban za daljnji rad i eventualno širenje’.

Očito je da Viro tvornici šećera treba svježi novac. U prvih je devet mjeseci ove godine, prema nekonsolidiranom financijskom izvješću, tvrtka ostvarila prihod od 370 milijuna kuna, što je 30 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. Dobit je pak bila 20,03 milijuna kuna, što je smanjenje od 78,3 posto. Pokušali smo kontaktirati svu trojicu ključnih ljudi kompanije, ali Marinko Zadro i Dražen Robić bili su nedostupni, a glasnogovornica tvrtke poručila je da je Željko Zadro u inozemstvu te da ne može ništa komentirati.

28. travanj 2024 01:53