Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Viro Tvornica šećera povlači svoju dionicu sa Zagrebačke burze

12. Siječanj 2023.
Željko Zadro

Skromna  skupina izdavatelja vrijednosnica kojima se trguje na Zagrebačkoj burzi uskoro će biti smanjena za još jednog izdavatelja te će ih ostati svega 97. Izlazak s Burze, naime, najavljen je u pozivu na Glavnu skuštinu društva Viro Tvornica šećera, o čemu bi odluka trebala biti donešena 28. veljače.

U obrazloženju prijedloga  odluke o povlačenju dionica Vira s uvrštenja na redovitom tržištu Zagrebačke burze, kojeg potpisuje Željko Zadro, predsjednik Uprave tvrtke,  navodi se kako Viro ‘ne ostvaruje velike koristi od uvrštenja dionica na tržištu kapitala niti od trgovanja njima. S druge strane, troškovi (izravni i neizravni) povezani s uvrštenjem dionica Društva na tržištu kapitala su znatni i u okolnostima poslovanja Društva predstavljaju mu veliki teret‘.

Najveći pojedinačni vlasnik, s udjelom od 35,23 posto u temeljnom kapitalu, tvrtke Viro Tvornica šećera je tvrtka EOS-Z, čiji je vlasnik Željko Zadro. Idući paket dionica po veličini (20,64 posto) u vlasništvu je švicarske C.I.M. banke, dok je 17 posto dionica u vlasništvu francuske tvrtke Cristal Financiere, koja je dio grupe  Cristal Union, jednog od vodećih europskih proizvođača šećera, alkohola i bioetanola. Udjel u Viru Francuzima je 2016. godine prodao Marinko Zadro, smanjivši tako svoj vlasnički udjel (kasnije prenesen na sina Željka) u ime ambicioznih planova koje je Viro u to vrijeme imao.

Ako Glavna skupština prihvati odluku o povlačenju tvrtke s Burze, Viro se obvezuje od svih dioničara koji će eventualno glasati protiv takve odluke otkupiti njihove dionice u roku od tri mjeseca od dana upisa odluke u sudski registar uz pravičnu naknadu, odnosno po prosječnoj cijeni dionica ostvarenoj na uređenom tržištu u tri mjeseca koja prethode objavi poziva na Skupštinu.

21. travanj 2024 15:05