Poslovna scena
StoryEditor

Mudrinić: Nismo daleko od alarmantnog stanja

30. Rujan 2013.

Ne bi bilo u redu reći da je stanje alarmantno, jer bi to značilo da nam trebaju izvanredne mjere. No nismo daleko od toga - tim je riječima Ivica Mudrinić, predsjednik HUP-a, otvorio predstavljanje preporuka za izlazak iz krize i gospodarski rast. Vladu su s tim preporukukama upoznali još uoči ljeta, no koliko su ih na Markovu trgu ozbiljno shvatili pokazuju i netom objavljene Smjernice fiskalne politike prema kojima rashodi i deficit proračuna - rastu.

Ciljevi i preporuke nisu nikakav novitet - na popisu ih je 13, među njima su rast konkurentnosti, fiskalna konsolidacija, reforma javne administracije, smanjenje poreznog opterećenja, reforma pravosuđa, liberalizacija tržišta rada, konsolidacija javnih poduzeća, jačanje poduzetničke klime....

No svaki je cilj ‘podebljan‘ konkretnim preporukama kako ga postići, a potpuni je novitet HUP-Skor - set konkretnih pokazatelja na temelju kojih će se mjeriti uspješnost ostvarivanja pojedinih ciljeva.

Kako to konkretno izgleda u praksi pojasnio je Velimir Šonje koji je za HUP izradio ideju Skora.

Skor su zasad izračunali samo za fiskalnu konsolidaciju, pri čemu su u obzir uzeti svi elementi i argumenti, uključujući deficit, dug, rizik zemlje, prihode, rashode. Na skali od 20 (to je najlošiji skor) do 80 (to je najbolji skor) pokazatelj fiskalne konsolidacije iznosi 34,6, pri čemu ga deficit, dug i rizik vuku prema dnu. Skor je rađen sa stanjem na dan 30. lipnja, što znači da bi danas iznosio još manje, tim više što država ponovno izlazi na međunarodno dužničko tržište (po 1- 1,5 milijardu dolara) i to u uvjetima kada smo u Europi među najrizičnijim zemljama, što znači da kamate ne mogu biti niže od 6 posto!

To je najbolji dokaz kako državi treba predstečajna nagodba, ustvrdio je poduzetnik Branko Roglić koji poziva na radikalno rezanje rashodne strane proračuna, uključujući i lokalnu državu. Bez toga, kaže, neće biti privatnih investitora, dakle ni novih radnih mjesta.

- Moramo naći nekoga tko je spreman izgubiti izbore - zavapio je Roglić pokazujući gdje je pravi problem - u izostanku bilo kakve političke hrabrosti za ekonomsko čišćenje zemlje.

30. travanj 2024 05:36