Poslovna scena
StoryEditor

Posla nema, privatizacija stoji

10. Siječanj 2013.

Pogoni 3. maja gotovo su prazni, nema dovoljno posla, najavljena privatizacija stoji, a budućnost nam je neizvjesna, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Koordinacije podružnica Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata (SMH-IS) u Grupi 3. maj i glavni povjerenik tog sindikata u Brodograđevnoj industriji 3. maj Juraj Šoljić.

Navodeći da je u 3. maju zaposleno oko 2400 ljudi i još oko 550 kooperanata, Šoljić je rekao da su sada u brodogradilištu dva broda, na kojima su radovi pri kraju, i jedan brodu u završnoj fazi na navozu te da je izvjesno da uskoro neće biti posla.

Krajnje je vrijeme da nam se predstavi ponuda Uljanika za privatizaciju kako bismo saznali što će biti s 3. majem, da možemo dati svoje očitovanje i prigovore, rekao je Šoljić.

Naglasio je da će sindikat pričekati do 18. siječnja, nakon kojega će, ako ne dobiju odgovore na pitanja o privatizaciji, organizirati izjašnjavanje radnika o daljnjim aktivnostima sindikata.

Dodao je da do tada očekuju odgovore na pitanja što Uljanik kupuje, a što ne, kakav je konačni program preustroja te što je s navodno zaprimljenim ponudama za privatizaciju tvornice Motori i dizalice 3. maj (MID) i poduzeća za proizvodnju brodske opreme TIBO 3. maj u kojima radi ukupno oko 500 ljudi, te Ugostiteljstvom 3. maj.

Šoljić je ocijenio da bi brodogradilište, da je ugovorena izgradnja barem još dva broda, moglo zaposliti kapacitete MID-a i TIBO-a kako bi se ta poduzeća "postavila na noge" i pripremila za kvalitetniju prodaju.

Najavio je da bi sindikat oko 15. siječnja trebao sudjelovati na sastanku u Ministarstvu gospodarstva o programu preustroja kako bi dao svoje primjedbe i sugestije.

Na novinarski upit da li se i zašto sindikat protivi parcijalnoj privatizaciji 3. maja, Šoljić je odgovorio da sindikat nije za parcijalnu privatizaciju ako se ne jamči nastavak djelatnosti za svako pojedino poduzeće, isplata plaća i preustroj u kojemu će ulagač sudjelovati s 40 posto sredstava.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici ostalih podružnica SMH-IS u 3. maju. Povjerenica tog sindikata u MID-u Bosiljka Zlojutro kazala je da je MID potkraj prošle godine kod Fine pokrenuo postupak predstečajne nagodbe, a da je ukupni dug poduzeća oko 180 milijuna kuna. Ocijenila je da se u 3. maju, iako to nigdje nije službeno naznačeno, vjerojatno provodi ‘tiha‘ parcijalna privatizacija.

30. travanj 2024 12:18