Hrvatska
StoryEditor

U novom broju saznajte zašto od investitora u RH stižu samo preuzimači

25. Studeni 2021.
Lider 843 naslovna

Premda se čini da je Hrvatska malo i bremenito tržište naizgled nezanimljivo stranim igračima jer su sve glavne karte podijeljene davnih 90-ih, tijekom pretvorbe i privatizacije, još ima primjera koji dokazuju da to baš i nije tako. Pojedine strane kompanije, ovisno o sektoru u kojem posluju i poslovnim strategijama te poslovnim ciljevima, i dalje promatraju Hrvatsku kao mjesto na kojem iz raznih razloga vrijedi poslovati. Novi strani igrači ne prestaju dolaziti. U posljednjih godinu dana većinom je riječ o kompanijama etabliranima na tržištima na kojima su nastale te koje traže nove mogućnosti rasta i ondje kamo su dosad možda izbjegavale ići. U Hrvatskoj je za njih sve privlačnija mogućnost preuzimanja brzorastućih tvrtki koje su pokazale da se mogu probiti na svjetsko tržište. O tome zašto nema greenfield investicja u Hrvatskoj i zašto samo dolaze preuzimači, saznala je u temi tjedna Ksenija Puškarić.

Zabrinjavajuće je što u posljednjih godinu i pol nesposobnost institucija metastazira pokazujući sve otvorenije svoju slabost, unatoč povremenom prividu da rade svoj posao. Prosvjedi protivnika covid-potvrda diljem zemlje, koji bi u jednom trenutku mogli krenuti i u rušilački pohod, upravo su posljedica nedosljednih odluka i izgubljenog autoriteta institucija. Institucije  ili ne rade svoj posao, kao što je primjer DORH-a i USKOK-a, ili jedni druge sabotiraju, i to sada već sasvim otvoreno, kao što radi predsjednik Republike Zoran Milanović. Nemojmo se zavaravati, već pogledajmo istini u oči i shvatimo stvari ozbiljno: institucije pucaju po šavovima, a bojimo se da su napukline posljednjih godinu i pol od početka pandemije sve veće i veće te da vode u urušavanje. Za sada se urušila 'samo' optužnica u predmetu 'Veliki Agrokor', no rupa koja je nastala više nalikuje na bezdan nego na onu koju ćemo uspjeti zatrpati. Još samo da se ne počne i širiti. O urušavanju institucija piše Edis Felić.

U novom broju Lidera očekuju vas i dva velika intervjua. Goran Manestar, glavni direktor za financije i član Uprave A1 Hrvatska razgovarao je s Katom Pranić baš kao i Velimir Vilović, direktor CEMEX-a.

Sandra Babić u rubrici marketing piše o trendovima i predviđa vraćanje marketinških proračuna na pretpandemijske razine.

Također, uz novi broj stiže i prilog Snaga JLRS-ova!

25. travanj 2024 16:18