Poslovna scena
StoryEditor

Pula je prema broju poduzetnika na tisuću radno sposobnih stanovnika prvi grad u Hrvatskoj

14. Lipanj 2016.

Prema broju poduzetnika na tisuću radno sposobnih stanovnika među deset najvećih hrvatskih gradova na prvom je mjestu Pula sa 67 poduzetnika, a slijede Zagreb sa 65 i Split s 53 poduzetnika, dok su na začelju Sisak s 22, Slavonski Brod s 24 te Karlovac s 28 poduzetnika.

Pokazuju to podaci iz analize Financijske agencije (Fina), iz koje podsjećaju da su, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, gradovi s najvećim brojem stanovnika Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Velika Gorica, Slavonski Brod, Pula, Karlovac i Sisak, pri čemu Zagreb sam ima više stanovnika nego slijedećih devet gradova zajedno - 790 tisuća naspram 773,4 tisuće.

No, prema broju poduzetnika na tisuću radno sposobnih stanovnika na prvom je mjestu Pula, a posljednji je Sisak. Iz Fine pritom ocjenjuju kako se jedan od odgovora zašto je tome tako "vrlo vjerojatno krije u činjenici da je od 38.760 radno sposobnih stanovnika Pule njih 21,8 posto visokoobrazovano, dok je na razini Hrvatske udio visokoobrazovanih osoba u radno sposobnom stanovništvu 17,8 posto, a u Sisku 11,3 posto".

Usporedba podataka o ukupnom broju stanovnika s brojem poduzetnika i zaposlenih kod poduzetnika te ukupnim prihodom i neto dobiti ili gubitkom poduzetnika koje su iskazali u godišnjem financijskom izvještaju za 2015. godinu, pokazuje, pak, da u odnosu na broj stanovnika najmanje poduzetnika ima u Sisku, gdje je i najmanji je i broj zaposlenih - 161 na tisuću radno sposobnih stanovnika. Kod ostalih se gradova taj broj kreće od 218 u Velikoj Gorici do 344 u Rijeci i Puli, dok je Zagreb uvjerljivo na prvom mjestu sa 614 zaposlenih kod poduzetnika u odnosu na tisuću radno sposobnih stanovnika.

U deset hrvatskih gradova s najviše stanovnika živi 37 posto radno sposobnog stanovništva države, a u njima svoja sjedišta ima 57.033 poduzetnika (54 posto ukupnog broja), koji su ostvarili 417,9 milijardi kuna ukupnoga prihoda, što je 65 posto ukupnih prihoda poduzetnika Hrvatske u 2015. godini (639,6 milijardi kuna). Jednak je i njihov udio u ukupnoj neto dobiti poduzetnika - ostvarili su 11,1 milijardu kuna dobiti od ukupno 17,1 milijardu kuna na razini Hrvatske.  Iz Fine ističu da su tome najviše doprinijeli poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu, posebice njih tri - HEP, HT i HEP-Operator distribucijskog sustava. Poduzetnici grada Zagreba prošlu su godinu ostvarili ukupne prihode od 328 milijardi kuna prihoda te dobit od 9,2 milijarde kuna.

Po podacima Fine, na drugom su mjestu prema ostvarenoj neto dobiti poduzetnici Rijeke, sa 673,2 milijuna kuna. Među njima najveću su dobit ostvarili brodogradilište 3. maj te Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ).

Slijede poduzetnici sa sjedištem u Karlovcu, koji su lani ostvarili 533,8 milijuna kuna neto dobiti, a tom je rezultatu najviše doprinijela PPK Karlovačka mesna industrija, s ostvarenih 15,4 milijuna kuna neto dobiti.

Među deset gradova s najvećim brojem stanovnika, poduzetnici u dva grada su u prošloj godini ostvarili gubitak - poduzetnici sa sjedištem u Puli gubitak od 94,2 milijuna kuna, a u Slavonskom Brodu gubitak od 3,05 milijuna kuna.

26. svibanj 2022 00:21