Poslovna scena
StoryEditor

U pripremi projekata budite odlučni i strpljivi

17. Prosinac 2014.

Na Liderovom 13. Klubu izvoznika kojem je u srijedu domaćin bila Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) potpredsjednik Vlade Branko Grčić poručio je vodećim hrvatskim izvoznicima da apliciraju na fondove EU, no da u fazi pripreme projekata budu odlučni i strpljivi.

Upozorio ih je i da budu oprezni prilikom odabira konzultanata kojih, kako kaže, ima dobrih i loših te da se oslanjaju na njihove liste referenci.

– U izvoznoj politici prioritet ove Vlade je industrija koja se lagano oporavlja. Kada smo izlazili na Parlamentarne definirali smo strateške ciljeve, a to su investicije, inovacije u industriji, korištenje EU fondova, izvoz i integracija. Sada gospodarstvo ima priliku doći do novog novca putem EU fondova – rekao je Grčić.

Prošlog petka predstavnici Vlade su, dodao je, u Europskoj komisiji progurali program Konkurentnost i kohezija, unutar kojeg je definirano 10 prioriteta, od kojih se pet direktno odnosi na gospodarstvo. Grčić je najavio da će početkom iduće godine biti raspisan natječaj u vrijednosti 180 milijuna eura namijenjen proširenju i razvoju proizvodnje za male i srednje poduzetnike. Velike tvrtke ne mogu aplicirati na taj program, ali se mogu kandidirati za sredstva u iznosu 350 milijuna, namijenjena istraživanju i razvoju. Od tih sredstava direktne bespovratne subvencije iznose između 35 i 45 posto, ovisno u regiji. Zaključio je Grčić da Vlada nema problem s ugovaranjem novca, a ni s količinom projekata koji stižu na adresu Ministarstva poduzetništva.

- Sve novce ćemo ugovoriti, jedino je malo teže sve te projekte provesti radi komplicirane procedure. No, nemojte da vas ta komplicirana procedura obeshrabri – poručio je Grčić.

Predstavnici HBOR-a izvoznicima su predstavili kreditne linije i neke nove programe koje planiraju u 2015. godini. Pokrivenost ukupnog hrvatskog izvoza preko HBOR-a iznosi 25,1 milijardu kuna, odnosno 12,4 posto ukupnog izvoza.

29. travanj 2024 17:09