Poslovna scena
StoryEditor

Vipnet ostvario rast korisnika, ali uz niže prihode

26. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

Vipnet je objavio poslovne rezultate za 2013. godinu. Tvrtka je ostvarila, kako kažu, snažan rast korisnika fiksnih usluga, ali i niže prihode kao posljedicu roaming regulacije.Broj korisnika fiksnih komunikacijskih usluga porastao je za 18,4 posto, dok je broj pretplatnika mobilne telefonije povećan za 2,7 posto.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju najviše je utjecao na prihode od roaminga, posebno visitor roaminga te interkonekcije, s obzirom na to da je promjena regulatornog okvira obuhvatila gotovo cijelu turističku sezonu.

Kao rezultat nove regulacije, Vipnet je u 2013. godini ostvario 389,2 milijuna eura ukupnih prihoda, što je 7,4 posto manje nego u 2012. Još snažniji utjecaj EU regulacija imala je na konsolidiranu EBITDA koja je u 2013. smanjena za 13,9 posto te iznosi 117,6 milijuna eura. U usporedbi s 2012., konsolidirana operativna dobit smanjena je za 25,4 posto te iznosi 51,8 milijuna eura. Osim regulacije roaminga, na EBITDA i konsolidiranu operativnu dobit utjecali su još i povećani troškovi marketinga, prodaje i integracije nastali kao posljedica pet provedenih akvizicija u 2013. godini.

Prošle godine Vipnet je investirao ukupno 82,4 milijuna eura, najviše u razvoj LTE infrastrukture i fiksne mreže, što je za 4,5 posto više nego u 2012. godini. U državni proračun uplaćeno je 23,1 milijuna eura za 5 MHz spektra digitalne dividende čime se ostvaruju preduvjeti za rast LTE-a u idućim godinama.

- Regulatorne mjere su donijele značajan, ali očekivan negativan utjecaj na poslovanje kroz prilagodbu roaming i interkonekcijskim kriterijima Europske unije. S druge strane bilježimo rast u ključnim kategorijama tržišta s posebnim naglaskom na fiksni broadband, što nas ohrabruje za daljnje provođenje strategije bazirane na investicijama i stvaranju nove vrijednosti kroz naprednu infrastrukturu i inovacije. Sukladno tome smo tijekom 2013. poduzeli niz lokalnih akvizicija kabelskih operatora te kompanije za usluge satelitske televizije i kupili dozvolu za dodatni frekvencijski spektar za usluge 4. generacije mobilnih komunikacija. Time je 2013. godina za nas značila otvaranje novih potencijala za dugoročni rast – izjavio je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i TV usluge u 2013. godini porastao je na 193,1 tisuću što je za 18,4 posto više nego 2012. godine. Broj fiksnih broadband linija povećan je za 25,9 posto u odnosu na 2012., a rast od 28,4 posto ostvaren je u segmentu TV usluga koje uključuju kabelsku televiziju, IPTV te satelitsku televiziju.

Tržište mobilne telefonije u 2013. godini bilo je pod utjecajem tarifa koje uključuju neograničeni broj minuta prema domaćim mrežama, kao i bogatih podatkovnih paketa, što je dovelo do smanjenja broja SIM kartica s obzirom na to da je mrežno komuniciranje zamijenjeno slobodnom komunikacijom prema svim mrežama. Sukladno tome, ukupan broj Vip korisnika smanjen je i to ponajviše u prepaid segmentu osnovnih govornih usluga, a rastao je u segmentu pretplatnika s pametnim telefonima. Tako je broj pretplatnika u 2013. godini porastao za 2,7 posto, dok je broj prepaid korisnika u istom periodu smanjen za 8,9 posto. U usporedbi s 2012. godinom, broj korisnika mobilnog broadbanda porastao je za 4 posto, dok ukupan broj korisnika u mobilnoj mreži iznosi 1,84 milijuna.

Prosječni mjesečni prihod po korisniku (ARPU) u 2013. godini smanjen je za 5,9 posto u odnosu na godinu prije te iznosi 11,6 eura, što je posljedica regulatornog smanjenja cijena terminacije poziva i većih pogodnosti za korisnike. Istovremeno, s obzirom na akvizicije i povećani broj korisnika s osnovnom satelitskom televizijskom uslugom, prosječni prihod po liniji (ARPL) u prošloj je godini smanjen za 5 posto te iznosi 22,7 eura. 

Konsolidirane financijske rezultate Vipneta objavila je danas Telekom Austria Grupa u Beču.

30. travanj 2024 07:57