Tržište kapitala
StoryEditor

Euro nadomak 1,36 dolara

27. Studeni 2013.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer nema vijesti koje bi potaknule ulagače, dok je euro ojačao prema američkoj i japanskoj valuti.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji skliznule između 0,1 i 0,4 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju ojačali su između 0,1 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,1 posto.

Oprezno trgovanje posljedica je nedostatka značajnijih vijesti koje bi potaknule ulagače na promjenu pozicija.

Uz to, prati se spor između Pekinga i Tokija, nakon što je Kina objavila da je u Istočnom kineskom moru uspostavila "zonu protuzračne obrane", gdje je i arhipelag Senkaku. Ti su otoci pod kontrolom Japana, ali pravo na njih polaže i Kina.

Japan je uložio oštar prosvjed zbog poteza Pekinga. Na to je Peking pozvao japanskog veleposlanika kako bi mu prenio nezadovoljstvo, a Tokio je pozvao kineskog veleposlanika. SAD su, pak, izrazile žaljenje zbog nepotrebnog raspirivanja napetosti i pozvale da se sve riješi diplomatski.

„Čini se da ključa ispod površine. Kada nema važnijih gospodarskih vijesti, nije suvišno jednim okom pratiti geopolitičku situaciju jer nikada ne znate što može iz toga proizaći“, kaže Sue Trinh, analitičarka u tvrtki RBC Capital Markets.

A na valutnim je tržištima euro jutros ojačao i prema američkoj i prema japanskoj valuti.

Njegov tečaj dosegnuo je 1,3595 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3525 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura probila se, po prvi puta nakon četiri godine, iznad razine od 138 jena. Jučer u ovo doba iznosila je 137,35 jena.

I dolar je ojačao prema ‘japancu‘, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 101,40 na 101,55 jena.

28. travanj 2024 09:15