Tržište kapitala
StoryEditor

‘Moguće je da pozornost investitora privuče i dionica Viadukta‘

18. Veljača 2014.

Na Zagrebačkoj burzi i danas bi se mogao nastaviti proces prilagođavanja portfelja i ‘usklađivanja‘ cijena dionica s financijskim rezultatima kompanija za prošlu godinu, pa se očekuje nešto veća likvidnost, uz stagnaciju Crobexa.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks oslabio je jučer 0,03 posto, na 1.798 bodova, a Crobex10 0,27 posto, na 998 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 13,3 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna manje nego u petak. Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a – u redovnom trgovanju 5,1 milijun kuna, uz pad cijene za 0,12 posto, na 169,49 kuna. U blok transakciji njome je ostvareno još 2,3 milijuna kuna prometa, po cijeni od 168,5 kuna.

Milijunski promet još je ostvaren i dionicom Turisthotela, a cijena joj je skočila gotovo 5 posto, na 1.700 kuna.

Među likvidnijim izdanjima po rastu cijene još se ističu i dionice Kraša, poskupivši 3,5 posto, te Atlanstke plovidbe, 3,3 posto, i Vupika, 3 posto.

Najveća gubitnica, pak, bila je dionica Hidroelektre niskogradnje, s padom cijene za 17,6 posto. Dionica Termes grupe pojeftinila je 9,7, a Siemensa 7,3 posto.

- U sezoni smo financijskih rezultata, a cijene dionica još se usklađuju s poslovnim rezultatima kompanija za prošlu godinu. Jučer smo tako svjedočili nastavku blago negativnog sentimenta, uz nešto veću likvidnost - kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako ističe, i danas će se nastaviti taj proces.

- U fokusu investitora još će neko vrijeme biti poslovni rezultati kompanija, a tržište će reagirati u skladu s njima - navodi Špoljar.

Moguće je da pozornost investitora privuče i dionica Viadukta, nakon jučerašnje objave o novom poslu s Hrvatskim cestama u vrijednosti od 76,24 milijuna kuna.

Cijena dionice Viadukta jučer je na zatvaranju iznosila 313,13 kuna, što predstavlja porast od 0,36 posto.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale jer su ulagači oprezni nakon nekoliko dana snažnog rasta. Također, ulagačima nedostaju smjernice s Wall Streeta, gdje se u ponedjeljak zbog blagdana nije radilo.

- Danas se očekuje objava ZEW indeksa povjerenja investitora za Njemačku i eurozonu, pa bi to moglo dati smjernice tržištima. Tržište će biti i pod utjecajem poslovnih rezultata kompanija - zaključuje Špoljar.

29. travanj 2024 11:24