Tržište kapitala
StoryEditor

‘Ne vidim što bi moglo potaknuti oporavak‘

07. Studeni 2013.

Ni danas se na Zagrebačkoj burzi ne očekuju znatnije promjene Crobexa, koji se kreće na najnižim razinama u ovoj godini, jer okruženje nije poticajno, s obzirom da će Hrvatska uskoro ući u postupak prekomjernog deficita i da postoji mogućnost aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,26 posto, na 1.748 bodova, najnižu razinu u ovoj godini, a Crobex10 0,15 posto, na 986 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 10,8 milijuna kuna, što je milijun kuna više nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom Leda, 3,11 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,62 posto, na 8.100 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Ericssona Nikole Tesle, 1,03 milijuna kuna, a cijena joj je pala 3,06 posto, na 1.399 bodova.

Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za 7,92 posto, na 6,95 kuna, ističe se dionica Optima telekoma, zahvaljujući tome što su vjerovnici prihvatili plan financijskog restrukturiranja te tvrtke.

 - Crobexi su ponovno lagano pali. I danas očekujem slično trgovanje, jer ne vidim što bi potaknulo oporavak, pogotovo u uvjetima kad se u javnosti sve više priča o mogućem dolaskom MMF-a. Likvidnost jest nešto viša posljednjih dana, no uglavnom većim transakcijama pojedinačnim dionicama - kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Ministar financija Slavko Linić u intervjuu tjedniku Globus izjavio je jučer kako ne treba odbaciti ni mogućnost aranžmana s MMF-om, s obzirom da iduće godine treba refinancirati velike dugove koji stižu na naplatu i proračunski manjak.

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić kazao je, pak, da trenutno Vlada o tome ne razmišlja, no sve ovisi o gospodarskim kretanjima u idućim mjesecima.

Dan prije, europski povjerenik Olli Rehn potvrdio je da će Hrvatska uskoro ući u postupak prekomjernog deficita (EDP), mehanizam Europske Unije za kontrolu deficita i javnog duga, jer je deficit opće države znatno veći od dozvoljenih 3 posto bruto domaćeg proizvoda, dok je javni dug vrlo blizu dozvoljenoj razini od 60 posto BDP-a.

Ulagače nisu ohrabrile ni korekcije procjena Europske komisije, koja u najnovijim prognozama očekuje manji pad hrvatskog gospodarstva u ovoj godini, a nešto veći, premda nejak, rast u idućoj godini.

 - Investitori su skeptični prema najavama gospodarskog oporavka u idućoj godini, i to se naravno sve reflektira i na domaće tržište kapitala - ocjenjuje Nagy.

A na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti, zahvaljujući snažnom rastu cijene Microsofta i ohrabrujućim vijestima iz europskog gospodarstva, dok se S&P 500 rekordnoj razini približio na samo jedan bod.

Dow Jones ojačao je 0,82 posto, na 15.746 bodova, a S&P 500 indeks 0,43 posto, na 1.770 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,20 posto, na 3.931 bod.

Na azijskim su burzama, pak, cijene dionica jutros pale jer su ulagači oprezni uoči sjednice Europske središnje banke i objave nekoliko ključnih makroekonomskih podataka koji će pokazati u kakvoj je formi američko gospodarstvo.

 - Inozemne burze bilježe rekordnu izvedbu, i vjerujem da će se održati na tim razinama do kraja godine, s obzirom da tržišta već mjesecima rastu bilo da je riječ o dobrim ili lošim vijestima. Apetit za rizikom sve je jači - zaključuje Nagy.

29. travanj 2024 00:40