Tržište kapitala
StoryEditor

Poskupjele dionice Uljanik Plovidbe i Zabe

05. Lipanj 2012.

Na Zagrebačkoj burzi danas su Crobexi nastavili blagi uspon, započet potkraj jučerašnjeg trgovanja, no kako nema važnijih poslovnih vijesti likvidnost je slaba, a milijunski promet do podneva ostvaren je tek dionicom HT-a.

Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,27 posto, na 1.641 bodu, a Crobex10 0,34 posto na 900 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 3,1 milijun kuna, što je otprilike upola manje nego jučer u ovo doba. - U mirnom trgovanju Crobexi su danas nastavili blagi uspon, drugi dan zaredom. Zasad nema nikakvih vijesti iz poslovnog sektora, pa stoga ni značajnijeg fokusa investitora na neko izdanje, kaže Nigela Bubalo, brokerica u investicijskom društvu Credos. S makroekonomske scene, međutim, pristiglo je neugodno iznenađenje. Državni zavod za statistiku objavio je podatak o realnom padu prometa u trgovini na malo u travnju za 7,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To predstavlja ubrzanje pada potrošnje, s obzirom da je u ožujku pala za 1,1 posto. Podatak je i znatno slabiji nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad potrošnje za 1,9 posto. Njihove procjene kretale su se u rasponu od stagnacije do pada potrošnje za 3,5 posto.- Ovo je zaista negativno iznenađenje. Riječ je o najvećem padu potrošnje od travnja 2010. godine, kada je iznosio 8 posto. Osobna potrošnja u prvom tromjesečju držala se relativno stabilno, no sada je uslijedio njezin izraženiji pad, kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci. Ističe da bi tako oštar pad mogao izazvati smanjenje procjena osobne potrošnje u drugom tromjesečju, a naposljetku i za prognozu rasta za cijelo gospodarstvo.

Ostaje da vidimo je li ovako oštar pad potrošnje kratkotrajnog karaktera ili će se naglašeniji nepovoljni trend zadržati i u idućim mjesecima“, ističe Kovač. Jedina s milijunskim prometom zasad je dionica HT-a, kojom je ostvareno 1,56 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,95 posto, na 197 kuna. Po likvidnosti slijedi dionica AD Plastika, sa svega 247.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,45 posto, na 112 kune. Od većih gubitnica među likvidnijim izdanjima izdvajaju se dionice Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena pala 1,38 posto na 900 kuna te redovne dionice Croatia osiguranja, s padom cijene za 1,36 posto, na 5.915 bodova. Po dobitcima ističu se dionice Uljanik Plovidbe, koje su poskupjele 3,28 posto, na 270 kuna, te Zagrebačke banke, za 4,58 posto, na 36,99 kuna.

28. travanj 2024 05:50