Tržište kapitala
StoryEditor

Tržište roba započinje s iščekivanjem mogućih odluka u prosincu

03. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Tržište kapitala u studenom će se zasigurno poprilično pripremati za zadnji mjesec u godini jer počinje odbrojavanje do odluke američkog Feda o mogućem podizanju kamatnih stopa u SAD-u, kao i moguće odluke Europske središnje banke da početkom prosinca krene u novi ciklus programa kvantitativnog popuštanja s otkupom državnih obveznica. Do tada će tržištem vladati poprilična nesigurnost, a svaki izvještaj o gospodarskim kretanjima pozorno će se iščitavati, kao oni o mjesečnom broju zaposlenih u SAD-u na kraju ovog tjedna i zatim ponovno početkom prosinca, smatra Ole Hansen, glavni rukovoditelj za robe u Saxo Banci.

Trgovci valutama posebno će špekulirati mogućim kratkoročnim smjerovima EURUSD, valutnog para kojim se globalno najviše trguje. Potezi obje centralne banke mogu utjecati na snažniji dolar na početku 2016., a to će biti dodatni izazov za tržište robama koje već imaju problema s viškom proizvodnje i proizvodnim kapacitetima.

- Bloombergov commodity indeks ponovno je na najnižim razinama u posljednja četiri mjeseca, iako ne toliko dramatično kao kada je u kolovozu dosegnuo 13-godišnji minimum. Indeks koji prati košaricu roba kao što su energenti, metali i poljoprivredni proizvodi zabilježio je najveće minuse u industrijskim metalima i energentima sa 17 posto pada – kaže Hansen.

Industrijski metali su najlošiji sektor već nekoliko tjedana radi zabrinutosti oko usporavanja rasta u Kini i ranijeg dizanja kamatnih stopa u SAD-u od očekivanja, pojašnjava prvi analitičar za robe u danskoj investicijskoj banci. Cijena cinka spustila se još niže i tako izbrisala sve ostvarene dobitke s početka listopada kada je Glencore najavo rezanja u proizvodnji. Bakar se i dalje dobro drži, ali je ipak zabilježio minuse i također je izgubio polovicu od dobitaka ostvarenih u oporavku početkom listopada.

S druge strane Atlantika ročnice za pšenicu (futures) ostvarile su pluseve radi boljeg izvoza iz SAD-a no što se očekivalo, u kombinaciji sa sve većom zabrinutošću zbog suše kod Crnog mora i u zapadnoj Australiji. Razlog je naravno sve jači El Nino s projekcijama da će to biti i najjači takav klimatski fenomen u posljednjih nekoliko desetljeća, a utjecat će zasigurno i na više cijene roba kao što su kava, kakao i šećer, zaključuju u Saxo Banci.

27. travanj 2024 21:53