Tržište kapitala
StoryEditor

Vladino povećanje PDV-a i trošarina ruši Crobex?

27. Rujan 2013.

Na Zagrebačkoj bi burzi Crobexi danas mogli biti u negativnom području, nakon što je Vlada jučer najavila povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto, kao i trošarina, pa bi se u fokusu investitora mogle naći dionice onih kompanija koje će to povećanje pogoditi.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,2 posto, na 1.818 bodova, a Crobex10 0,23 posto, na 1.023 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,2 milijuna kuna, što je milijun kuna više nego dan ranije.

„Danas bi na domaćem tržištu Crobexi mogli biti u negativnom području, prvenstveno zbog najavljenih interventnih mjera Vlade vezanih uz povećanje stope poreza na dodanu vrijednost i trošarina na goriva te duhan i duhanske proizvode. Zbog toga bi se u fokusu investitora mogle naći dionice Adrisa, Ine i turističkih kompanija“, ocjenjuje Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

U cilju fiskalne konsolidacije Vlada je jučer predstavila paket s 37 reformskih mjera koje bi već u idućoj godini trebale umanjiti proračunski deficit, a među kojima su povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto, više trošarine na duhan i goriva, izdvajanje pratećih usluga u javnom i državnom sektoru, ukidanje poreznih povlastica za kupnju prve nekretnine i dr.

Međustopu PDV-a, kojom se sa 10 posto oporezuju ulja, šećer, dječja hrana, opskrba vodom, ugostiteljske i turističke usluge, Vlada planira povećati na 13 posto, što bi 2014. trebalo povećati proračunske prihode za oko 600 milijuna kuna.

A nakon pet dana pada, na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle jer su ulagače potaknule dobre vijesti s američkog tržišta rada, no i dalje se trguje oprezno zbog nepopustljivosti republikanaca i demokrata u raspravi o proračunu.

Dow Jones ojačao je 0,36 posto, dok je S&P 500 porastao 0,35, a Nasdaq indeks 0,70 posto.

Rast cijena dionica, nakon pet dana pada, ponajviše se zahvaljuje entuzijazmu ulagača nakon podatka da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao na najnižu razinu u šest godina.

I na azijskim te europskim burzama cijene su dionica jutros blago porasle u opreznom trgovanju.

„Na inozemnim burzama trgovanje bi danas moglo biti oprezno, a kasnije bi smjernice investitorima mogli dati podaci o osobnoj potrošnji i primanja Amerikanaca“, zaključuje Harambašić Nereau.

14. svibanj 2024 05:49