Biznis i politika
StoryEditor

APN u prvih pola sata zaprimio 298 zahtjeva za stambene subvencije

20. Ožujak 2023.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.

APN je dostavljačima banaka koji su predavali dokumentaciju klijenata vrata otvorio jutros u devet sati, a prema neslužbenim informacijama, zaključno s vremenom u kojem su novinari boravili u prostorijama APN-a, Privredna banka Zagreb (PBZ) predala je 87 zahtjeva, Erste banka 111 i Zagrebačka banka (Zaba) 100 zahtjeva.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić je ocijenio da je ovaj model iznimno poticajan, istaknuvši i da se ne slaže s kritikama da je on temeljni i najvažniji razlog povećanja cijena stanova u Hrvatskoj.

Iskustva drugih država koje su ušle u Europsku uniju u desetogodišnjem razdoblju pokazuju i drastičnija poskupljenja nekretnina, i više od 85 posto, napomenuo je Bačić, podsjetivši i da je Hrvatska članica i europodručja i Schengena, a da su kupci gotovo svake treće nekretnine stranci. 

Nova stambena strategija; i dalje mjera subvencioniranja?

U kojoj mjeri je povećanje cijena ovisno o modelu subvencioniranja, vidjet će se kada se napravi nova stambena strategija, čije donošenje je Bačić najavio do kraja ove ili početka iduće godine.

Želja je, rekao je Bačić, da se dogodine u ovo vrijeme zna status zakona o subvencioniranju stambenih kredita, koji je u završnoj godini provedbe, a ‘kako bi se resorno ministarstvo i Vlada odredili prema novim modelima - subvencioniranja stambenih kredita, poticane stanogradnje ili nekog drugog vida ili modela koji se može osmisliti‘.

Na pitanje novinara je li onda ovo zadnja godina subvencioniranja stambenih kredita, Bačić je odgovorio da ‘on to nije rekao‘, a da će stambena strategija predvidjeti između ostalog ‘nastavak ovakvog ili izmijenjenog zakona‘.

Ovaj tjedan će se na sjednici Vlade donijeti odluka o izradi te strategije, otkrio je ministar, rekavši kako će se pritom voditi računa da prodaja stanova nije jedini način rješavanja stambenog pitanja građana, već je tu i izgradnja stanova koji bi prioritetno bili okrenuti iznajmljivanju mladima po povoljnim uvjetima.

Razmišlja se da bi se u taj model išlo zajedno s jedinicama lokalne samouprave, u smislu iznalaženja lokacija i zemljišta, kao i priključka na komunalnu infrastrukturu, a kako bi naposljetku cijene tih stanova bila niža, kazao je Bačić.

Za ovu godinu za mjeru predviđeno 9,3 milijuna eura

Direktor APN-a Dragan Hristov je istaknuo da se subvencioniranje stambenih kredita provodi sedmu godinu zaredom, dosad je odobreno oko 27.500 zahtjeva, a za ovu godinu za mjeru je predviđeno 9,3 milijuna eura, što je dovoljno za oko 5.500 zahtjeva.

Inače, APN je za ovogodišnji natječaj ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita potpisao s 12 banaka, a njihove se efektivne kamatne stope kreću od 3,12 do 3,75 posto.

Kako je već poznato iz ranijih natječaja, mjeru subvencioniranja stambenih kredita mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

19. lipanj 2024 13:24