Biznis i politika
StoryEditor

Borisu Vujčiću još jedan mandat na čelu HNB-a

08. Srpanj 2024.
Boris Vujčićfoto Ratko Mavar
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da će dosadašnji guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić biti izabran na još jedan mandat, istaknuvši da se politika HNB-a treba voditi oko najvažnijeg pitanja, a to je stabilnost  cijena.
 
- Razgovarali smo guverner HNB-a i ja, i dogovorili smo se da on nastavi sa još jednim mandatom - izjavio je premijer Plenković novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a upitan o Vujčiću. 
 
Podsjetio je da su zajedno s guvernerom HNB-a Vujčićem vodili proces vezan uz članstvo Hrvatske u europodručju, istaknuvši kako su to pozicije u kojima je kontinuitet itekako bitan. 
 
- Imamo vrlo kvalitetnu suradnju i osjećaj zadovoljstva s onim što je iza nas. Politika HNB-a se treba voditi oko najvažnijeg pitanja a to je stabilnost  cijena. Ona je sada nakon članstva u europodručju dodatno vezana za ono što radi Europska središnja banka - rekao je Plenković. 
 
Prije ljetnog odmora, Hrvatski sabor će ovaj tjedan odlučiti i tko će u idućih šest godina biti na čelu Hrvatske narodne banke (HNB), budući da guverneru Borisu Vujčiću mandat istječe 13. srpnja. Mandat istječe i njegovoj zamjenici Sandri Švaljek te dvojici viceguvernera, Slavku Tešiji i Romanu Šubiću.
 
Sabor guvernera imenuje na prijedlog svog Odbora za izbor i imenovanja, uz mišljenje Odbora za financije i državni proračun. 
 

Državnih tajnika treba biti realan broj

 
Upitan kada se očekuje dogovor s Domovinskim pokretom oko državnih tajnika, premijer Plenković rekao je da razgovaraju s nizom aktera koji su u parlamentarnoj većini te to nije samo pitanje DP-a.
 
Pojasnio je kako se o toj temi razgovara, postoje neki prijedlozi i ima zainteresiranih više za više ministarstava. - Moramo naći neke realne okvire. Ne može sada u Vladi biti 150 državnih tajnika - rekao je premijer.
 
Vezano uz izjave predsjednika DP-a Ivana Penave kako ta stranka  računa na 10 do 15 državnih tajnika, premijer je naglasio: - Dogovorit ćemo se, treba biti realan broj. - Realni broj je takav da državnih tajnika manje nego zastupnika. Time sam sve rekao - dodao je.
06. rujan 2024 15:45