Biznis i politika
StoryEditor

Cijene nafte porasle, stišan strah od agresivnog podizanja kamata u SAD-u

08. Veljača 2023.
foto Shutterstock
Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara budući da su se stišale bojazni od agresivnog podizanja kamatnih stopa u SAD-u, a tjedna izvješća pokazala pad zaliha, signalizirajući jaču potražnju.
 
Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 80 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 84,49 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 93 centa višoj cijeni, od 78,07 dolara.
 
Tržišta su se danas fokusirala na govor predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella čije su poruke, zaključili su trgovci, manje isticale strogu monetarnu politiku no što se očekivalo.
 
- Čini se da su trgovci bili nešto defenzivniji jer su očekivali oštriji ton (u monetarnoj politici), ali Powell se suzdržao - rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.
 
Tržište se nada da bi manje agresivno povećanje kamatnih stopa moglo poštedjeti američko gospodarstvo naglog usporavanja ili čak pada aktivnosti, koje bi pogodilo naftnu potražnju.
 
Kina je pak na pragu snažnog oporavka potrošnje nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja covida 19.
 

Viša sila

 
Globalna ponuda tek će skromno rasti, a potražnja će po svemu sudeći poskočiti, što znači da će ta dva ključna tržišna faktora približiti u idućim mjesecima, objašnjava Stephen Brennock iz PVM-a.
 
Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici potvrdili su prošlog tjedna da će do kraja godine smanjivati proizvodnju za dva milijuna barela dnevno, a iranski je dužnosnik u srijedu izjavio da će vjerojatno produljiti tu mjeru i na idućem sastanku.
 
Snažan potres u Turskoj i Siriji zaustavio je u ponedjeljak izvoz iračke i azerbajdžanske nafte iz turske luke Ceyhan. Aberbajdžanski ogranak BP-a proglasio je „višu silu“ za isporuke iz Ceyhana dok je irački naftovod do te turske luke ponovo otvoren u utorak.
 
Potporu cijenama pružio je i pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 2,2 milijuna barela, prema podacima udruge proizvođača API (Američki institut za naftu), koje navode tržišni izvori.
 
OPEC je odvojeno danas objavio da je u utorak cijena barela košarice nafte njegovih članica porasla 2,30 dolara, na 80,50 dolara.
30. svibanj 2023 22:21