Biznis i politika
StoryEditor

Gazprom smanjuje isporuke francuskom Engieju

30. Kolovoz 2022.

Francuska energetska grupa Engie izvijestila je u utorak da joj je ruski Gazprom najavio smanjenu isporuku plina zbog spora oko ugovora, što produbljuje zabrinutost za opskrbu Francuske energijom.

Francuska kompanija nije u priopćenju nije navela pojedinosti o prirodi spora s Gazpromom.

Gazpromove isporuke plina već su značajno smanjene od početka ruskog rata u Ukrajini u veljači, na 1,5 teravat-sati (TWh) u proteklim mjesecima, priopćio je Engie.

U 2021. ruska je tvrtka prema analitičarima Morningstara Engieju isporučila 121 TWh plina, što znači da su Francuzi od nje nabavili petinu plina.

– Jasno je da Rusija koristi plin kao oružje u ratu i moramo se pripremiti za najgori mogući scenarij potpunog prekida opskrbe – izjavila je francuska ministrica za energetsku tranziciju Agnes Pannier-Runacher za radio postaju France Inter.

Engie je priopćio da je poduzeo mjere kako bi se zaštitio.

– Engie je već osigurao dovoljno plina da podmiri obaveze prema kupcima i vlastite potrebe i uveo je nekoliko mjera kako bi značajno ublažio izravni financijski i fizički pritisak koji bi mogao proizaći iz prekida u opskrbi Gazrpmovim plinom – poručili su.

Potvrdili su u ponedjeljak da pregovaraju s alžirskim Sonatrachom o povećanju uvoza plina u srednjoročnoj perspektivi.

Francuska se manje od nekih susjeda oslanja na uvoz plina iz Rusije, koji čini oko 17 posto njezine potrošnje.

Trenutno imaju problema u domaćoj proizvodnji struje, posebno u nuklearnom sektoru koji proizvodi najmanje struje u posljednjih 30 godina zbog problema s korozijom na reaktorima. Nuklearna energija čini oko 70 posto ukupne proizvodnje električne energije u Francuskoj.

Premijerka Elisabeth Borne pozvala je u ponedjeljak francuske kompanije da u rujnu izrade planove o štednji energije, upozorivši ih da će prve biti na udaru bude li vlada prisiljena ograničiti potrošnju.

Gazprom je pak obavijestio Europu da će od srijede na tri dana obustaviti isporuke plinovodom Sjeverni tok 1 prema Njemačkoj radi održavanja. Europske zemlje strahuju da plin neće ponovo poteći predstojećeg vikenda.

01. travanj 2023 04:35