Biznis i politika
StoryEditor

HNB neće komentirati optužnicu prema kojoj je banka namjerno uništila svog klijenta

15. Prosinac 2022.

Hrvatska narodna banka (HNB) neće davati nikakve komentare oko optužnice koju je podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu protiv Dijane Ćosić, Damira Brkića te Zagrebačke banke jer su, prema optužnici, namjerno oštetili splitsku tvrtku Nitor tako što su izmjenama ugovora o kreditiranju doveli do financijske nužde i u konačnici stečaja. Iako je to prvi slučaj u kome je okrivljenik jedna hrvatska banka, a jedan od optuženih je k tome na čelu druge hrvatske banke, HNB, odgovorili su Lideru, "ne komentira sudske postupke u tijeku pa tako niti optužnicu koju spominjete".

Naime, pitali smo HNB kako komentira podizanje optužnice DORH-a, kakve će posljedice imati bankarski sektor, smije li jedan od optuženih i dalje obnašati dužnost vođenja druge financijske institucije u Hrvatskoj ili postoji neka pravna regulacija zbog koje će morati odstupiti zbog optužnice.

Također smo pitali koja je uloga HNB-a u sprječavanju takvih radnji te na koji način HNB kao regulator sprječava radnje koje mogu prouzročiti gospodarsku štetu. Zanimalo nas je i provodi li se uopće kakav nadzor kako banke postupaju prema gospodarskim subjektima, kao i to hoće li HNB poduzeti neke korake ili sankcije prema Zagrebačkoj banci ili prema osobama koje su navedene u optužnici.

- Hrvatska narodna banka je ovlaštena nadzirati primjenu odredbi Zakona o kreditnim institucijama i odredbi podzakonskih propisana donesenih na temelju tog zakona i u smislu tih ovlasti se provodi i analiza sudskih sporova pokrenutih protiv banaka te ukoliko se utvrde nepravilnosti u poslovanju banaka, poduzimaju se odgovarajuće supervizorske aktivnosti. Međutim, navedeni se zaključci kao niti aktivnosti i mjere ne mogu priopćiti trećim osobama zbog obveze čuvanja povjerljivih informacija, kako je propisano člankom 206. Zakona o kreditnim institucijama - odgovorili su iz HNB-a.

26. travanj 2024 06:06