Biznis i politika
StoryEditor

Jedan je gazda, a taj gazda je država: Jack Ma se odriče kontrole nad Ant Grupom

07. Siječanj 2023.
Jack Ma  

Osnivač Ant Groupa Jack Ma odreći će se kontrole nad kineskim fintech divom u reviziji nakon regulatornog pritiska koji je pokrenut ubrzo nakon što je prije dvije godine prekinut njegov ogromni debi na burzi, objavio je Reuters.

Antov IPO vrijedan 37 milijardi dolara, koji bi bio najveći na svijetu, otkazan je u posljednji trenutak u studenom 2020., što je dovelo do prisilnog restrukturiranja tvrtke i špekulacija da bi kineski milijarder morao prepustiti kontrolu. Iako su neki analitičari rekli da bi prepuštanje kontrole moglo otvoriti put tvrtki za oživljavanje IPO-a, međutim, promjene koje je grupa najavila u subotu vjerojatno će rezultirati daljnjom odgodom zbog propisa o uvrštenju.

Kinesko domaće tržište A-dionica zahtijeva od tvrtki da pričekaju tri godine nakon promjene kontrole kako bi uvrštene na burzu. Čeka se dvije godine na šangajskom STAR tržištu u stilu Nasdaqa i godinu dana u Hong Kongu.

Jack Ma je ​​prije posjedovao više od 50 posto glasačkih prava u Antu, ali će njegov udio pasti na 6,2 posto, prema izračunima Reutersa. Ma posjeduje samo deset posto udjela u Antu, podružnici diva e-trgovine Alibaba Group Holding Ltd, ali je vršio kontrolu nad tvrtkom preko povezanih subjekata, prema Antovom prospektu IPO-a podnesenom burzama 2020. godine.

Hangzhou Yunbo, investicijska kompanija pod Maovim vlasništvom, imala je kontrolu nad dva druga subjekta koji zajedno posjeduju 50,5 posto udjela u Antu. Maovo ustupanje kontrole dolazi upravo u trenutku kada se Ant približava završetku svog dvogodišnjeg restrukturiranja vođenog regulativom, a kineske vlasti spremaju se tvrtki nametnuti kaznu od više od milijardu dolara, izvijestio je Reuters u studenom.

Očekivana kazna dio je sveobuhvatnog obračuna Pekinga s tehnološkim titanima u protekle dvije godine, koji je izbrisao stotine milijardi dolara njihove vrijednosti i smanjio prihode i dobit. No, kineske vlasti su posljednjih mjeseci omekšale u tom odnosu ne bi li ojačale gospodarstvo vrijedno 17 trilijuna dolara koje je teško oštećeno pandemijom Covid-19.

- S kineskim gospodarstvom u vrlo lošem stanju, vlada nastoji signalizirati svoju predanost rastu, a tehnološki, privatni sektori ključni su za to, kao što znamo - rekao je Duncan Clark, predsjednik investicijske savjetodavne tvrtke BDA China.

- Ulagači u Ant sada barem mogu imati neki raspored za izlazak nakon dugog razdoblja neizvjesnosti - rekao je Clark, koji je također autor knjige o Alibabi i njegovom vlasniku.

Jedan šef - država 

Ant upravlja sveprisutnom (i najvećom na svijetu) kineskom aplikacijom za mobilno plaćanje Alipay, koja ima više od milijardu korisnika. Iz kompanije, čije poslovanje također obuhvaća potrošačke zajmove i distribuciju osiguravajućih proizvoda, rekli su da su se Ma i njegovih devet drugih velikih dioničara složili da više neće djelovati usklađeno pri ostvarivanju glasačkih prava i da će glasati neovisno. 

Dodali su da se ekonomski interesi dioničara u Antu neće promijeniti kao rezultat prilagodbi.

Iz Anta su također rekli da će dodati petog neovisnog direktora u svoju upravu tako da će neovisni direktori činiti većinu u upravi tvrtke. Trenutno ima osam upravnih odbora.

- Kao rezultat toga, više neće biti situacije u kojoj će izravni ili neizravni dioničar imati isključivu ili zajedničku kontrolu nad Ant Groupom - stoji u priopćenju.

Reuters je u travnju 2021. izvijestio da je Ant istraživao mogućnosti da se Ma, jedan od najuspješnijih i najutjecajnijih kineskih poduzetnika, oslobodi svog udjela u Antu i prepusti kontrolu.

Wall Street Journal izvijestio je u srpnju prošle godine, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi Ma mogao prepustiti kontrolu prijenosom dijela svoje glasačke moći na dužnosnike Anta, uključujući glavnog izvršnog direktora Erica Jinga.

Antovo uvrštavanje na tržište u Hong Kongu i Šangaju prekinuto je nekoliko dana nakon što je Ma javno kritizirao regulatore u govoru u listopadu 2020. Od tada je njegovo prostrano carstvo pod regulatornim nadzorom i prolazi kroz restrukturiranje.

- Odlazak Jacka Maa iz Ant Financiala, tvrtke koju je osnovao, pokazuje odlučnost kineskog vodstva da smanji utjecaj velikih privatnih investitora - rekao je Andrew Collier, direktor Orient Capital Researcha.

- Ovaj trend će nastaviti eroziju najproduktivnijih dijelova kineskog gospodarstva - zaključio je. 

14. travanj 2024 01:49