Biznis i politika
StoryEditor

Policija po nalogu USKOK-a pretražuje PPD

14. Ožujak 2024.

Policija je jutros po nalogu USKOK-a započela pretragu u sjedištu tvrtke Prvo plinarsko društvo (PPD) u Vukovaru. Prema informacijama Jutarnjeg lista, riječ je o jednom kraku istrage iz afere Tri D Rada u kojem se pregledava i izuzima dokumentacija, ali za sada nema nikakvih uhićenja u PPD-u.

Kako se doznaje, s obzirom da se radi o slučaju tvrtke Tri D Rada pod lupom istražitelja našao se nekadašnji direktor iz Ine Damir Škugor, poznat iz plinske afere teške preko milijardu kuna, te njegova majka Rada Škugor kao vlasnica i odgovorna osoba spomenute tvrtke. Istražuje se i uloga jednog od direktrora iz grupacije PPD-a Damira Spudića, a za sada nije poznato jesu li izvidi i dokazne radnje koje se provode usmjereni i protiv Pavla Vujnovca.

Na upit o trenutnoj situaciji iz PPD-a su odgovorili da ‘u kontinuitetu surađuju sa svim relevantnim institucijama‘ i dostavljaju traženu dokumentaciju te će ‘tako nastaviti i dalje jer je Društvu u interesu da od sebe otkloni sve insinuacije koje se opetovano pojavljuju u javnom prostoru posljednjih mjeseci‘.

- PPD kontinuirano trpi reputacijsku štetu zbog iznošenja neistina u javnom prostoru i podizanja neutemeljenih kaznenih prijava u političke svrhe te stoga pozdravljamo svaku aktivnost koja će doprinijeti utvrđivanju pravog stanja stvari - navode. 

Tvrtku Tri D Rada osnovana je pred sam kraj 2020. godine i registrirala je za sve i svašta, pa tako i za trgovinu plinom, opskrbu električnom energijom i slično. Onda je ostvarila zapanjujuće poslovne rezultate, odnosno prihod od 23,74 milijuna kuna. Naime, Tri D Rada 2021. je prihode od 23,74 milijuna kuna ostvarila uz ukupne rashode od 12,2 milijuna kuna te je imala bruto dobit od 11,54 milijuna kuna, odnosno oko 9,5 milijuna kuna čiste dobiti nakon oporezivanja.

U studenom iste godine Rada Škugor ugasila je tvrtku, donijevši ‘odluku o prestanku društva po skraćenom postupku bez likvidacije‘, koji je potom proveo nadležni Trgovački sud, a spomenutu zaradu je kao jedina osnivačica tvrtke, naravno, zadržala za sebe.

Ispostavilo se da se radilo o jednokratnoj transakciji u kojoj su osobe poslovno povezane s Pavlom Vujnovcem uplatile 23,47 milijuna kuna na račun Tri D Rada za transakciju s otkupom dugova tvrtke Dalekovod. A transakcija se odvila na način da je Tri D Rada otkupila dugove Dalekovoda i zatim ih je, nekoliko dana kasnije, preprodala tvrtki Construction Line LTD registriranoj na Malti za gotovo dvostruko višu cijenu. Vlasnik Construction Linea je Josip Jurčević, poslovni partner Pavla Vujnovca.

Kad su ovi podaci izišli u javnost iz ENNA Grupe potvrdili transakciju Construction Linea s tvrtkom Rade Škugor te su pritom naglasili da je "otkup potraživanja obavljen u potpunosti u skladu sa zakonom".

- Taj poslovni odnos nije ni na koji način povezan s trgovinom plinom ili drugim energentima - naveli su tada.

No, ostalo je nejasno kako se šibenska trgovkinja tekstilom uspjela naći u središtu ovakve transkacije u kojoj je zaradila popriličan novčani iznos te se postavljalo pitanje je li zapravo tadašnja poslovna pozicija njezina sina dovela do zaključenja ovog unosnog posla. Poznato je i da je USKOK, uz istragu protiv Damira Škugora za izvlačenje milijarde kuna iz Ine, istovremeno provodio izvide o slučaju Tri D Rada s ciljem rasvjetljavanja cijele transakcije i uloge osoba koje su u njoj sudjelovale.

19. svibanj 2024 18:00