Biznis i politika
StoryEditor

UniCredit povećava fond za bonuse. Unatoč krizi, u 2022. ostvario izvrsne rezultate

27. Veljača 2023.

UniCredit namjerava povećati svoj ukupni fond za bonuse za 2022. oko 20 posto, nakon godine u kojoj je talijanski zajmodavac nadmašio očekivanja dobiti i povećao povrat dioničara, objavio je Bloomberg.

Isplate banke pokrivaju neizvršne zaposlenike koji rade u podružnicama i uredima te oko 900 vrhunskih menadžera s odgovornostima za rizik, rekli su za Bloomberg anonimni sugovornici. UniCredit je spreman povećati prosječni bonus za najviše menadžere, takozvane ‘preuzimatelje materijalnog rizika‘, za 22 posto, u usporedbi s prosječnim povećanjem od 20 posto za cijelu grupu, rekli su.

U posljednje dvije godine ukupna primanja neizvršnih zaposlenika koji rade u podružnicama porasla su za oko 12 posto, s porastom od 20 posto u zemljama srednje i istočne Europe, kažu anonimni izvori. UniCredit je već izdvojio trećinu od 100 milijuna eura koje je izdvojio u svom strateškom planu do 2024. za smanjenje jaza u plaćama između spolova.

UniCredit bi također mogao povećati ukupnu plaću izvršnog direktora Andree Orcela za između 20 posto i 40 posto, prenosi Bloomberg. Dok će oni koji preuzimaju rizik dobiti u prosjeku više od svojih kolega bez izvršne vlasti, fond sredstava za njih bit će gotovo nepromijenjen u odnosu na prošlu godinu, jer je u ovoj kategoriji 100-tinjak bankara manje nego godinu prije. Glasnogovornik UniCredita odbio je komentirati.

Orcelova strategija pokazala se unosnom 

Dionice banke porasle su čak pet posto u ponedjeljak, ispred indeksa banaka iz kategorije Stoxx Europe 600.

Veći bonusi zapečatili bi godinu u kojoj je UniCredit ostvario dobit od 6,5 milijardi eura, smanjio ukupne troškove za dva posto i povećao primanja dioničara za 40 posto, u očitoj opravdanosti Orcelove strategije. Otkako je preuzeo vodstvo u drugoj najvećoj talijanskoj banci prije gotovo dvije godine, Orcel je napustio poslovanje, ukinuo radna mjesta na neosnovnim lokacijama i pokušao se usredotočiti na unosnije proizvode i aktivnosti s malim kapitalom.

Povećanje bi trebalo biti jedno od najizdašnijih među europskim bankama koje su se borile s višim troškovima i raznolikim rezultatima trgovanja tijekom nestabilne godine. Njemački Deutsche Bank razmatra malo veće bonuse za svoje trgovce dok drastično smanjuje one koji se plaćaju osoblju koje pomaže u izdavanju obveznica i dionica, odražavajući snažnu razliku u uspješnosti između dva poslovanja.

UniCredit je dobio 43 posto ove godine, u usporedbi s rastom od 19 posto u 39-članom Stoxx Europe 600 Banks Indexu. Dionice su porasle za 4,3 posto na 19 eura u 11:31 ujutro po lokalnom vremenu.

25. travanj 2024 03:54