Biznis i politika
StoryEditor

Zaoralek: Češke kompanije nisu zainteresirane samo za izvoz u Hrvatsku, već i za ulaganje

16. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatska i Češka imaju tradicionalno dobre prijateljske odnose, no na gospodarskom planu postoji veliki potencijal za jačanje suradnje, istaknuto je u danas na Hrvatsko-češkom gospodarskom forumu održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu.

Forum je organizirala Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Veleposlanstvom Češke Republike u Zagrebu, a u sklopu službene posjete češkog ministra vanjskih poslova Lubomira Zaoraleka Hrvatskoj. 

Ministar Zaoralek je kazao da češke kompanije nisu zainteresirane samo za izvoz u Hrvatsku, već i za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo. Najavio je također do kraja ove godine niz zajedničkih projekata primjerice konferenciju u Šibeniku o upravljanju vodama.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova i europskih poslova Joško Klisović podsjetio je da je Hrvatska u posljednja tri tromjesečja zabilježila rast bruto domaćeg proizvoda te da također rastu izvoz, potrošnja i investicije. ‘To su veoma važni i ohrabrujući podaci koji bi trebali ohrabriti tvrtke da uzmu u obzir Hrvatsku pri donošenju svojih poslovnih odluka‘.

Kao ključne sektore koji imaju najveći potencijal za rast i ulaganja Klisović je izdvojio informatičko komunikacijske tehnologije, prehrambenu industriju, preciznu mehaniku, tekstilnu industriju, logistiku, farmaceutsku industriju, istraživanje i razvoj te energetski sektor, ali i istaknuo da su dobrodošla ulaganja i u sve druge sektore.

- Već je oko 15.000 kompanije odlučilo uložiti u Hrvatsku i to zato jer vide našu zemlju kao stabilnu, predvidljivu zemlju  i zemlju u kojoj mogu ostvariti dobit - rekao je Klisović.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj istaknula je da je češko tržište interesantno hrvatskim izvoznicima, ali da izvozne mogućnosti nisu dovoljno iskorištene. Kao područja s velikim potencijalom za daljnji razvoj suradnje izdvojila je industriju, poljoprivredu, prehrambenu industriju, energetiku, ekološke projekte i brodogradnju.

Trendovi pokazuju da postoji prostor za unapređenje, kazala je, iznoseći i podatak da je u prošloj godini ukupna robna razmjena između Hrvatske i Češke dosegnula 553 milijuna eura. 

Posebno je istaknula mogućnosti suradnje u turizmu, s obzirom da je u 2014. Hrvatsku posjetilo više od 660 tisuća čeških turista, što je 1,4 posto više nego godinu prije, te da je Češka, kao zemlja s puno prirodnih ljepota, bogate povijesti i kulturnih znamenitosti, jedna od omiljenih destinacija hrvatskih turista.

- Češka i Hrvatska tradicionalno njeguju prijateljske odnose na temelju geografske blizine i sličnih povijesnih iskustva. Ta činjenica je temelj za jačanje međusobnih veza, posebice na području gospodarstva - rekla je. 

29. travanj 2024 02:40