Klub izvoznika
StoryEditor

Iznos novougovorenih poslova Grupe Končar u ovoj godini ruši sve rekorde

06. Kolovoz 2023.
Gordan Kolakfoto Dražen Lapić
Na kraju prvoga polugodišta Končar je imao 748 milijuna eura novougovorenih poslova, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje rast veći od sto posto. U knjizi ugovora već je i 139 milijuna eura poslova za 2025.

Nakon izvanrednih rezultata u prvom kvartalu ove godine Grupa Končar i u drugom je tromjesečju nastavila znatno rasti, i to uz rekordan broj novougovorenih poslova. U prvom polugodištu ​zaključeno je novougovorenih poslova u vrijednosti od 748,1 milijun eura, više nego dvostruko više nego u istome razdoblju prošle godine. Otvorene obveze, backlog, vrijedne su 1337,4 milijuna eura, a otvorene narudžbe za iduću godinu već su dostigle 630 milijuna eura.

– Na odličan financijski rezultat Grupe Končar, osim novougovorenih poslova i backloga, utjecao je znatan rast prihoda unatoč višim troškovima poslovanja nego u vrijeme prije pandemije i rata u Ukrajini. Ostvareni su konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga od 382,9 milijuna eura, što je 93,9 milijuna eura ili 32,5 posto više u odnosu na rezultate ostvarene za prvo polugodište 2022. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje i dalje prati pozitivan trend rasta i u prvom polugodištu iznosi 67 posto. Rast je ostvaren na najvažnijem tržištu Europske unije, čiji je udio u izvozu 75 posto, ali i na svim ostalim tržištima – navodi mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

Knjiga ugovora raste i za 2025., za koju su već do prve polovine ove godine ugovoreni novi poslovi u vrijednosti od ukupno 139 milijuna eura, što Končar ispunjava optimizmom da će u idućem razdoblju podignuti poslovanje na još višu razinu.

04. svibanj 2024 17:55