Konferencijske vijesti
StoryEditor

Nove generacije obiteljskih tvrtki: stara garda skoro u cijelosti ostala raditi pod novim vodstvom

28. Veljača 2020.
Budućnost obiteljskih tvrtki 2020,foto Ratko Mavar
Piše:
piše Vedran Harča
[email protected]

Spremnost hvatanja u koštac s administracijom i implementacija novih procesa i tehnologije glavne su promjene koje su nove generacije donijele upravljaju obiteljskim tvrtkama.

O tim promjenama i razlikama bilo je govora na panelu 'Nova generacija – nova razina upravljanja', održanom u sklopu 11. izdanja konferencije Budućnost obiteljskih tvrtki. Uz moderatoricu, zamjenicu glavnog urednika Lidera Manuelu Tašler, na panelu su sudjelovali Ana Škeva, direktorica tvrtke Oganj koja se bavi upravljanjem dokumentima i ispisne infrastrukture, direktor HSM informatike Juraj Urbanke te Matej Jozić, voditelj laboratorija Aktiv Globala koji su vođenje tvrtke preuzeli ili će tek preuzeti od svojih roditelja.

- Pomoglo mi je što sam u pet godina rada u Ognju prošla sve odjele tvrtke. Za svaki sam gledala kako ga optimizirati i poboljšati, kazala je Ana Škeva čija je tvrtka, otkad je direktorica, predugi proces izdavanja računa s osam dana svela na samo jedan dan, zbog čega od njih danas savjet traže i svjetske firme. Također, bilježe rast u svim segmentima, od broja zaposlenih i klijenata do prosječne plaće i beneficija.

Matej Jozić još nije preuzeo obiteljski biznis sanacije cjevovoda i vodovoda te implementacije sustava za upravljanje odnosima s klijentima, ali je spomenuti laboratorij autonomno tijelo unutar firme u kojem ima potpuno otvorene ruke, što potiče i kod drugih. Za razliku od svoga oca, naveo je, njemu se 'dalo' gnjaviti s prijavljivanjem za sredstva iz EU fondova, što je između ostalog dovelo i do nabavke softvera koji je ubrzao sve procese u Aktiv Globalu.

- Najveća razlika između mog upravljanja i onog mojih roditelja je što puno više rade na kontrolingu i specijalizaciji, što znači da među njihovim djelatnicima više nema 'katica za sve'. Još jedna velika razlika je transparentnost – puno smo transparentniji s financijskim pokazateljima prema djelatnicima firme, objasnio je Urbanke i pohvalio se da je stara garda skoro u cijelosti ostala raditi i pod njegovim vodstvom.

24. travanj 2024 14:09